Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.12.2008 08:55 - Огнено сърце
Автор: fenris Категория: Изкуство   
Прочетен: 11660 Коментари: 42 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кайо, беше странно момче още от самото си раждане. Дори, когато се роди не плака а по скоро изпищя от радост. Хората живееха във времене, когато все още се формираше тяхната същност. Боговете дори малкото благини даваха на хората едва, когато го заслужат. Беше времето когато легендите бяха действителност, преди да се превърнат в такива а от там и в приказки. Хората едва от скоро се бяха научили да използват колелото, благодарение на Дайко, който бе устоял на изпитанията на Бога на сполуката. Това доведе до обработването на земята засаждането и с реколта по-лесно. Хората не можеха да монипулират огъня. Това все още бе забранена територия. Боговете смятаха, че това е опасно оръжие и те могат да се наранят с него. От време на време някоя светкавица падаше на някое дърво и така хората си осигуряваха топлина и храна. Когато обаче си взимаха от огъня, не трябваше да го носят надалече. И огънят от Богът на гръмотевиците не издържаше дълго само четири завъртания на Луната. Кайо бе различен с това, че огънят го обичаше. Самият той пареше при докосване. Когато дойдеше зимата неговите роднини нямаха нужда от огън, защото той затопляше цялата стая. Никога не боледуваше. Сякаш носеше огънят в себе си. Кайо стана момък а след това и мъж. Преминавайки през необходимите изпитания за това с истинска лекота. Смяташе се, че е погален от боговете.

- Мамо защо аз съм по-различен?

- Защото си роден на Коледник.

- И защо това ме прави различен? Защо винаги съм толкова горещ?

- Защото на този ден започва новото начало и си отива старият живот. Новото начало е трудно, но винаги ни носи щастие. Както ти донесе на мен.-майка му се усмихна.

- Разбирам.

- Какво става между теб и Ройда?

Кайо се изчерви.

- Какво да става мамо? Всичко е наред. Мисля да се оженя за нея.

- Наистина ли?

- Да мамо наистина.

- Значи е време да се подложиш на последният тест синко преди да се обвържеш с нея.

- Знам мамо, просто не съм сигуран какво ще стане на него.

- Никой не знае синко, но трябва да го направиш. Говори с шамана.

- Добре мамо, ще го направя. Още утре.

Кайо си легна и отново засънува един сън. В този сън той стискаше едно сърце, което гореше в огън, но не го пареше. От него излязоха огнени дири и се разпространиха по целият свят, свързвайки се със сърцата на всички останали хора. След това той погледна надолу и видя, че в гърдите му има дупка. Извика и се събуди. Целият бе облян в пот. Какво ли се опитваха да му кажат боговете? Не бе казал на никой за този сън. Започна да го сънува от момента, когато премина изпитанието за младеж. Изправи се и излезе да се поразходи. На вън бе студено наближаваше денят Коледник рожденият му ден. Щеше да настъпи след шест дни. Луната бе пълна. Намираше някакво успокоение в нея. Разхождаше се често посред нощ. Хладният въздух не му влияеше изобщо. Често това бе повод за завист от страна на връстниците му. Подпря се на едно дърво и се загледа във звездите. Искаше му се боговете да му обяснят, но сякаш се страхуваше да чуе тяхната воля. Утре обаче щеше да му се наложи. Ритуалът бе разговор с боговете.

- Кайо какво правиш тук?

Страсна се и се огледа. Не видя никой. След това пред него скочи един вълк. Той бавно се превърна в човек. Беше шаманът. Той владееше превръщането. Това не го очуди, нито стресна. Всеки от селото го бе виждал. А и днес бе пълнолуние.

- Щях да говоря утре с вас. Искам да направя Ритуала Разговор.

- Сигурен ли си, че тя е жената и си заслужава да направиш всичко за нея?-шаманът го гледаше преценяващо а очите му се превърнаха във вълчи, сякаш надушваха несигурност.

- Сигурен съм.

- Да започваме тогава.

- Сега ли?

- Разколебан ли си?

- Не но...

- Боговете са ти отредили труден избор и от теб зависят много неща..., но това и сам ще разбереш. Просто си избран за едно велико дело, като това на Дайо.

- А вие от къде знаете?

Той се посмихна леко.

- Вярно, нали сте шаманът?

- Именно. Изборът обаче е твой.

- Да го направим. Ройда ще бъде моя за винаги.

Шаманът извади някакъв сребрист прах и го поръси:

- Сега душата ти ще излезе от тялото ти и ти ще се срешнеш с твоят Бог покровител. Аз не знам кой е само ти ще го знаеш.

След като първите сребристи снежинки докоснаха челото му той усети лекота. Същността му се издигна нагоре и като вихър се понесе към небето.

Пред него стояха двама богове. Единят облечен в синьо с бяла брада. Другият в черно с червена брада.

- Ето, че най-сетне се появи.-каза белобрадият.

Кайо се поклони ниско.

- Стани момче, трябва да ти кажа нещо.

Кайо се изправи.

- Ти си специален, създаден за да дадеш огънят на хората.

- Да, но това ще отнеме живота ти.-добави червенобрадият.

- Ти не се мешай.

- Защо ти ли ще ме спреш?

- Млъкни и ме остави да довърша. Момчето има право на избор.

- Да бе какъв избор? Или да умре за благото на всички или да живее? Страхотен избор.

- Млъкни бе.

По устните на червенобрадият плъзна ехидна усмивка.

- Ти трябва да дариш огненото си сърце на целият свят. Сънувал си често онзи сън. Той показва как да стане това.

Кайо изстръпна. Предусещаше го.

- Но тогава как ще бъда с Ройда?

- Не можеш моето момче.

- А, сега е мой ред. –каза червенобрадият.

- Ще ти осигуря всичко от, което имаш нужда за да си с твоето момиче и дори вечен огън, ако си оставиш сърцето. Все пак то е твое. Твое и на Ройда.

- Ти решаваш.-добави белобрадият.

Вихърът на душата му се върна отново в тялото му. Той се събуди и огледа около себе си. Беше се смрачило и той не знаеше колко време е отсъствал. До него спеше Ройда. Когато той се изправи тя се събуди.

- Какво стана.

- Трябва да направя нещо.

- Какво?

- Не трябва да си тук.

- Аз искам да съм тук.

- Съжалявам за това, което ще видиш.

- Какво ще видя?

- Говорих с Белбог и Чернобог. Аз съм създаден с цел.

- Каква цел, за какво става дума?-очите на момичето бяха уплашени.

- Искам да съм с теб завинаги. Прости ми.

- Какво да ти простя. Прошавам ти всичко, само бъди с мен.

- Не мога.

Кайо се изправи и вкопчи ръка в гърдите си. Тя влезе лесно. Усети парещото и тупкащо сърце между пръстите си.

- Май пак ще спечелиш братко.-усмихна се криво Чернобог.-но аз също печеля. Момчето ще умре и ще дойде при мен.

Белбог не отговори, само наблюдаваше.

Ройда се хвърли върху ръката му, но тя се бе впила силно и тя просто увисна на нея. Кайо стисна зъби и откъсна с вик сърцето си. Извади го и го издигна над него. То засия. Мощна енергия разстърси ръката му. Ройда през сълзи безспощоно гледаше паднала на колене. От сърцето се разлетяха огнени струи. Те обиколиха цялата земя за секунди свързвайки се с всяко човешко сърце. Сърцето му бавно намаляваше сакаш се разплиташе огнено кълбо. Последната нишка се впи в гърдите на Ройда и се вмъкна там като огнена змия. Тя се опита да я спре, но не успя. Едно малко червено камъче остана в ръката му и той се отпусна на земята падайки в обятията и.

- Защо го направи?

- Трябваше.

- Сега за трябва да направя нещо.

Раната му бавно се затваряше.

- Ройда се изправи. Богиньо Лада дай ми сила.

Тя впи нокти в своята гръд. Кръв бликна от нея, но тя продължи.

- Но какво прави тя?-извика Чернобог.

- Чудо братко мой, тя твори чудо.

Откъсна парче от сърцето си и още кървящо го пъхна в неговите гърди. В този момент раната му се затвори. Тя са отпусна до него.

- Не трябваше да го правиш. Аз исках да си жива.

- А аз не, не и без теб.

Душите им напуснаха тялото. В този момент една жена с дълга черна коса се изправи пред тях. С двете си ръце тя им докосна сърцата. Чу се лека експлозия и сърцата им забиха отново.

- Отново ме измами братко.-изръмжа Чернобог.

Белбог само се усмихна.

- Какво стана?-попита Кайо.

- Лада ни благослови.

От тогава нещата се промениха. Жертвоготовноста на Кайо даде много възможности на хората. Боговете вече не ги ограничаваха. Защото знаеха, че колкото хората са готови на голяма жестокост, толкова в пъти са готови и на саможертва. От тогава хората търсят своите половинки. А на Коледа сърцата им се изпълват с огън. Огънят, който Кайо им дари. А когато намерят половинката си сякаш усещат две сърца биещи в един ритъм. За тази хармония е виновна Ройда. Аз живях, когато това стана, а ти сега го научаваш от мен. За някои е приказка за лека нощ. За други реалност. Ти от кои си?





Тагове:   сърце,   Огнено,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Вълчо,
16.12.2008 09:23
началото ми припомни "Сърцето на Данко" от М.Горки, но ти си го доразвил по твоя си начин. Така ми харесва повече! Велика сила е Любовта, истинската Любов, не само към хората, а и към определен човек!

Поздрави!
цитирай
2. fenris - krotalka
16.12.2008 09:25
Да това също не съм го чел, вероятно при Горки има драматичен завършек, аз обичам драмите, но когато накрая остава мирис на надежда! Благодаря ти!
цитирай
3. krotalka - При Горки,
16.12.2008 09:35
Данко изтръгна сърцето си и освети пътя на хората, попаднали в тъмна гора, показа им пътя...Това е разказа в няколко думи.
Там липсва Любовта към жената, въобще няма и загатната такава...
За това ти казвам, че твоя разказ ми харесва повече!
цитирай
4. floe - Божествено,
16.12.2008 09:38
мистично, стоплящо сърцето... Благодаря! Отчасти звучи малко като религия. Изборът, саможертвата, но и (винаги в твоите разкази) красивият край. Ала е приказка (колкото и да твърдиш че си бил там :-) Дори и да е роден този, който е способен да се жертва за нас, въпросът е Ние достойни ли сме за това. Не. Въпреки, че е Коледа. Въпреки, че душите ни се опитват да се очистят. Безуспешно. Мръсотията от всякъде ни заобикаля. Само дето на Коледа малко отпуска обръча.
цитирай
5. fenris - krotalka
16.12.2008 09:40
Защо, трябвало така да зъвърши? Болка има достатъчно за да си я причиняваме и от страниците на книгите! За Данко края на тунела е бил смърт, за другите живот има някаква странна надежда в това! Но жертвоготовността тук е по-скоро изстъкната като нещо болезнено и без смисъл за този, който я извършва. В този случай извода е следният! Като се правиш на героой умираш! А аз не смятам, че трябва да е така!
цитирай
6. fenris - floe
16.12.2008 09:41
За това трябва да се възползваме от това отпускане на обръча!:)Благодаря ти!
цитирай
7. cornflower - Прекрасна коледна приказка,
16.12.2008 11:20
но и истинска от живота.
Нека не ти звучи пресилено, но аз се откривам в твоя герой.
Толкова много искам обич за всички...
Благодаря ти!
цитирай
8. fenris - cornflower
16.12.2008 11:40
Не е пресилено, даже е страхотно! Аз ти благодаря , че се откри в него!
цитирай
9. zemela - Чудесна приказка, не за лека нощ. ...
16.12.2008 14:43
Чудесна приказка, не за лека нощ. Прочетох с удоволсттвие. Поздрави.
цитирай
10. fenris - zabavnata
16.12.2008 18:59
Може би да може би не? За нас е само приказка!:)Благодаря ти!
цитирай
11. fenris - zemela
16.12.2008 19:00
Радвам се че ти хареса, и ти благодаря за хубавото коментарче~!:)
цитирай
12. enjoy6 - Красива зимна приказка
16.12.2008 22:18
в студеното и мрачно време, която топли сърцето :)
Хубава и топла нощ!
цитирай
13. kleopatrasv - Невероятен разказ !
16.12.2008 22:56
Звучи като старинна легенда....Прочетох го на един дъх !Жертвоготовността в името на любовта е убийствено съдбоносно , но облатородява .....Това е невероятен сблъсък със съдбата и показва действителните граници на любовта .
Поздравления !
цитирай
14. dessykg - На позитивните хора им се случват ...
17.12.2008 01:06
На позитивните хора им се случват позитивни неща. Това е факт. Трябва наистина да вярваш, да си убеден, а не само да се надяваш.
За това и твоите приказки не могат да имат друг завършек. Твоите герои вярват, те знаят тайната и я прилагат - съзнателно или не.
Това е.
Отново си чудесен! Благодря, че подхранваш моята вяра!
Поздрави вълчо - ооуууууууу
цитирай
15. fenris - enjoy6
17.12.2008 07:40
Имаме нужда от тази топлина, за да се почувстваме поне малко окрилени и за да постигнем личното ни чудо! Благодаря ти!=:)
цитирай
16. fenris - kleopatrasv
17.12.2008 07:41
А тя често разширява границите на възможностите почти до безкрай! Благодаря ти !:)
цитирай
17. fenris - dessykg
17.12.2008 07:42
И да спокоен във вярата си, защото който вярва вижда(credendo vides-любимата ми латинска сентенция)! Благодаря ти!:)
цитирай
18. frostblade - Ех...
17.12.2008 20:45
Винаги интересен :)
цитирай
19. tota - Поздрави и от мен!
17.12.2008 20:51
Невероятен разказвач си! Дадено ти е! Продължавай!! Хубава вечер!
цитирай
20. fenris - frostblade
18.12.2008 07:45
Старая се!:) Благодаря ти!
цитирай
21. fenris - tota
18.12.2008 07:45
Нямам спирачки! Благодаря ти!
цитирай
22. lilims - Прекрасна приказка за Коледа! ...
18.12.2008 09:08
Прекрасна приказка за Коледа!
Благодаря...
цитирай
23. fenris - lilims
18.12.2008 09:19
Така да е прекрасна и твоята Коледа!:)
цитирай
24. bibeto - Разкош!
18.12.2008 13:13
Възхищавам ти се от цялото си сърце! Весели празници, Вълчо!
цитирай
25. fenris - bibeto
18.12.2008 13:15
Весели и на теб!:)
цитирай
26. voinov50 - Старата славянска притча...с ново звучене...
19.12.2008 11:36
Шест дни преди Коледник луната не е пълна..., но да видим какво ще стане след още шест дни... ще се изпълнят ли сърцата с огън...
Щастливи празници!!!
цитирай
27. fenris - voinov50
19.12.2008 11:38
Малко остава и ще видим скоро!:) Благодаря ти! Късметлийски празници и на теб!
цитирай
28. feq - Красива приказка...
19.12.2008 16:40
при мен имаш музикален поздрав за Коледа!
цитирай
29. fenris - feq
19.12.2008 20:42
Продължавай да вярваш в приказки и те ще се сбъднат!:)Благодаря ти!
цитирай
30. анонимен - Весели празници!
22.12.2008 08:24
Здраве, мир и любов, настроение, вдъхновение и късмет!
цитирай
31. fenris - vishnichka
22.12.2008 08:28
Да ти се връщааааа!:)
цитирай
32. enjoy6 - Весела и щастлива Коледа
22.12.2008 20:01
добричък Fenris:)))
цитирай
33. fenris - . enjoy6
22.12.2008 21:04
Весела и на теб миличка!:)
цитирай
34. feq - Честито Рождество Христово!
25.12.2008 14:16
Огнени страсти, красиви мигове и споделенот ти желая, Вълчо!!!
цитирай
35. compassion - Весело посрещане на новата година, fenris!
29.12.2008 11:59
Не спирай!
Живей на високи обороти както до сега...
Пиши за това, което те вълнува, така докосваш сърцата...
Радвай се на всичко красиво, за да те вдъхновява...
Обичай! Не спирай да обичаш, мило...
Любовта ще спаси света! (звучи като клише, но е вярно)
С обич, Руми
цитирай
36. nezabravka - ах какъв талант
04.01.2009 20:29
какъв неподражаем стил
цитирай
37. tini4 - Вълшебнико, За много години!
07.01.2009 11:49
Всичко, от което се нуждаеш...
Това е пожеланието ми - да го имаш! :)
цитирай
38. fenris - feq
13.01.2009 09:32
Да ти се връща и за много години!:)
цитирай
39. fenris - compassion
13.01.2009 09:33
Може да е клише, наистина, но пък от опит знам, че е от вярните такива! Благодаря ти и да искам, не мога да спра и няма да го направя!:)
цитирай
40. fenris - nezabravka
13.01.2009 09:33
Благодаря ти!:)
цитирай
41. fenris - tini4
13.01.2009 09:34
Благодаря ти!:)
цитирай
42. fenris - zabavnata
13.01.2009 09:35
Благодаря ти знам, че ще бъде!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1846328
Постинги: 321
Коментари: 5882
Гласове: 30773
Спечели и ти от своя блог!