Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.11.2008 09:01 - Мъгла и Сладка хармония в големият град
Автор: fenris Категория: Изкуство   
Прочетен: 4232 Коментари: 28 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Натиснах Enter и сложих ръце зад врата си за да се изпъна малко. Време беше за обедна почивка. Погледнах през прозореца. Вече пети ден имаше мъгла. Погледнах към доцента който водеше упражненията. Беше нервен и постоянно обикаляше като затворен в клетка звяр. Последните два три дена забелязвах някаква изнервеност сред хората. На мен ми нямаше нищо, може би защото наблюдавах повече, кой знае?

- Излизайте за един чак ко...леги.

Почивката ни по принцип беше половин час. Явно човекът имаше нужда от повече спокойствие. Всички станахме и излязохме веднага. Аз си бях свършил работата за часа. В следващият вероятно щях да се забавлявам. Ще се поровя в интеренет и прочее.  Слязох в стола да хапна нещо. За студентски стол готвеха сравнително добре а и цените бяха твърде ниски. Опашката беше голяма и аз се приготвих да чакам повече. От опашката се чуваше бръмчене като от кошер на разгневени пчели.

-...и тоя ще ми казва, че аз съм сгрешил, сигурно от проклетата мъгла се скапва цялата шибана система и ми писа тройка дъртото коп...

-...писна ми иска ми се да се прибера и да забравя за всички лекции днес, днес тоя по молекулярна биология направо ни разката, така диктуваше сякаш молекулите го гонеха...

-...повече не издържам, ще избягам от следващите лекции имам нужда от въздух и тая мъгла...

- Ей какво е това в супата ми бе?

Извих глава напред. Един разгневен студен спореше с готвачката.

- Не стига, че плащам от малкото пари, които имам а сега намирам и косъм в супата си. За него не съм плащал.

- Ами той е екстра и не ми обяснявай колко плащаш. Това са жълти стотинки, така че не ми се прави на шеф.

- Ей кучко не ми говори така да не ти ...

Приближи се охраната:

- Притеснявате хората моля напуснете.

- Ти какъв си бе я се разкарай и ме остави да обядвам на спокойствие.

- Ако не напуснете, ще ви изгоня от стола завинаги.

- Така ли а може ли да ти...

Следващият израз вече вбеси охраната и той зграбчи протестиращият младеж и го изнесе от стола. Чуха се протести от страна на колегите, но те до един заглъхнаха под втренченият поглед на другият охранител. Обядавах кюфтета с гарнитура, шкембе чорба и някакво подобие на бисквитена торта, която си прокарах с натурален сок. Не бях от тези, които усещаха вибрации и прочее, но днес всеки би усетил напрежението. То се излъчваше от всички. Хрумна ми нещо и оставих таблата с проборите на гишето. Жената ме изгледа така сякаш съм и изял дневната дажба или котката и. Усмихнах и се лъчезарно, което я накара да се намръщи още повече ако беше възможно. Имах един приятел, който пишеше докторантура в медицинският факултет. Не си спомням за какво беше точно, но се отнасяше за езследване реакциите на хората в стрес. А днес повечето хора ми изглеждаха стресирани. Даже всъщност не забелязвах някой, който да не е. Сигурно аз бях нещо не както трябва, защото ми нямаше нищо. Изскачих се на четвъртия етаж и намерих кабинета на моят човек. От нея се носеше една позната мелодия от 80-90. Сладка хармония се казваше парчето. Не усетих как започнах да си щракам с пръсти докато я слушам.

- Харесва ти нали?

- Страхотна е.

- Нали? За това си я пускам.

- Абе човек, понеже се занимаваш със стрес и прочее, можеш ли да ми кажеш какво става с хората напоследък.

- Значи и ти си го забелязал?

- Как да не го забележа. Днес доцентът ми по информационно брокерство без малко да ни изяде. Държеше се като лъв в клетка. В стола имаше двама охрана, вместо един. На спирката без малко да се сбият една старица и един млазеж кой пръв да влезе. Един възрастен господин отказа да стане и отстъпи място на една бременна жена с думите:

- Ползвай такси ма, късде си тръгнала да раждаш сега.

- В стола изхвърлипа един младеж, който познавам и знам че е кротък, защото се развика на готвачка заради косъм в супата и има още много.

- Да знам, нервноста е невсякъде. Имам теория , но може да ти се стори налудничава.

- Казвай достатъчно луди видях за един ден, теб едва ли ще те помисля за такъв.

- Ами смятам, че мъглата по някакъв начин е виновна.

- Какво? Ти добре ли си?

- Изслушай теорията ми моля те и тогава отсичай става ли? Освен това ти не ми изглеждаш нервен замисляш ли се защо е така?

- Ами не знам, може би защото наблюдавам другите и нямам време да се ядосвам?

- Интересно предположение и може би е вярно, но не изцяло. Ти не слушаше ли музика рпрез цялото време.

- Да МР3 плеъра ми е включен постоянно. Дори докато работя на упражненията. Даже тази песен дето я слушаш днес я чух поне два пъти.

- А каква музика слушаш?

- Ами диско и денс парчета, рок и метал балади абе готина музика.

- Така слушай сега теорията ми. Мъглата не позволява на отрицателните емоции да се отделят и да изчезнат от хората. Особенно в места където се събират много хора и правят нещо. Например на спирките, колко често си споменавал, майката лелята или друга роднина от женски пол на шофьора? Ами това го правят повечето хора, някой го стаяват у себе си, други си псуват на воля, но напрежението на тези места е голямо. Сега в тази мъгла тази отрицателна енергия не се отделя а се задържа на тези места. Същото се отнася за местата където се плащат сметки,  в самите автобуси абе разбра ме.

- Чакай бе човек помисли това звучи малко като в сферата на научната фантастика.

- На мен ли ми го казваш? Мъгла която задържа емоциите и ги трупа на определени места. Ако отворя дума някъде за това сигурно ще си загубя дипломата. Метафорично казано.-той ми се усмихна накриво.

- А има ли начин това да се избегне?

- А тук идва отговора на първият въпрос, който ти зададох. Музиката е ключът. Има няколко парчета, които са силно антистрес хапче. Едно от тях ти чу току що.

- Прав си започнах да си татаникам щом я чух.

- Други подобни са парчета на Ейс ъф Бейс, Роксет, Бон джоуви, почти всички денс парчета от 80-те и 90-те, Зизи топ, абе мисля, че сквана картинката. А и туистът също много помага, както и диско парчетата. Има обаче песни, които сякаш са написани за такава ситуация. Тези които са ги написали са били гении за мен. Суит Хармони е от тези парчета. Кара те да се отпуснеш да си представиш нещо романтично и разстоварващо. Чувствеш се в хармония със себе си. Такива парчета са наситени с положителна емоция. Итс май лайф също е такава. Кара те да подскачаш от удоволствие, да се чувстваш жив. Разбираш какво имам в пред вид нали?

Кимнах в момента парчето на Джоун Бон Джоуви бе сменило Сладка Хармония и усещах как ми идва да започна да подскачам.

- Във всеки стил има такива парчета.

- И според теб лечението е слушане на музика?

- Да така мисля.

- И какво предлагаш, да пуснем музика навсякъде? Как ще стане това?

- Не знам, нямам идея.

- Ти си намерил лекарство, ще видя аз какво мога да направя.

- Имаш ли нещо наум?

- Ще видим нека идеята ми се избистри.

- Дано стане по-скоро. Според ескалацията на напрежението ако не се направи нещо в следващият един ден и ако мъглата остане може да стане бунт на някое от наситените с напрежение места като местата където се плащат сметки за парно например.

- Остави на мен.

Той кимна и отново се съсредоточи в изчисленията си. Имах един приятел в едно от радията излъчващи в града. Звъннах му. Идеята му хареса.

На другият ден се събудих и включих радиото.

- Здравейте дами и господа, чувствате се напрегнати? От днес започва кампанията „Без стрес”. По всички радия ще звучат любимите ви парчета от 60-те до 90-те за да бъдем в хармония със себе си и да се насладим на живота. Следващото парче е поздрав за всички пътуващи в градският транспорт. Не се сърдете на шофьорите те не са виновни, мъглата ги задържа. Слушайте Биловед със Сладка хармония а след тях Това е моят живот на Любимият на всички Бон Джоуви. Като излизах включих радиото. Музиката бе уникална бях дал телефона на приятелят ми и от радиото я бяха сортирали според неговите насоки. Превключих на друга станция.

-..по инициатива на студентското радио и медицинският факултет започваме седмица на кампанията „Без стрес”.

Усмихнах се и застанах на спирката. Личеше си, че хората са адски изнервени не се поглеждаха в очите мърмореха си сами. Автобуса закъсняваше. Когато дойде хората се заблъскаха като обезумели. Качих се последен.

- Младеж внимавай не се блъскай така.-изгледа ме едосано една възрастна жена. Усмихнах и се-

В автобусът звучеше музика.

-... дами и господа днес е седмицата „Без стрес” Чуйте следващото парче и се усмихнете.

Зазвуча отново Сладка хармония. Тези парчета се пускаха във всяко радио на всеки час. Първо Сладка хармония а след това парчето на Бон Джоуви. Възрастната жена започна да си щрака с пръсти и да се усмихва. Още няколко плахи усмивки се появиха на лицата на останалите хора. Планът работеше. Погледнах през прозореца. Мъглата бе започнала да се разредява.





Тагове:   град,   мъгла,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lilims - Чудесна идея!!!
06.11.2008 09:22
http://www.youtube.com/watch?v=0p30jcxUNyY
Чудесна идея за борба със стреса...
Вярное,много агресия,малко усмивки напоследък...
Желая ти усмихнат ден днес, и много хора да разтовариш от мрачни мисли....
цитирай
2. fenris - lilims
06.11.2008 09:39
Ще се постарая!
Весел ден и на теб!:)
цитирай
3. krotalka - Усмихнат ден!
06.11.2008 09:40
При мен слънцето се опитва да надникне ...

Моя букет за теб:
http://www.youtube.com/watch?v=oIFmhye6fqw
цитирай
4. zulu - браво!!!
06.11.2008 09:40
Много подходящ разказ!!! Преди малко прочетох заглавието на първа страница на т.н. първи безплатен вестник:
"8 000 опасно луди бродят навред" и
"70 000 от българите са психично болни"!!!!
Може би наистината радиата трябва да започнат да излъчват анти-стрес песни!!! :))))
От мен един поздрав с песен на Битълс с пожелание за хубав ден без стрес!!!
http://www.youtube.com/watch?v=AA9maAERDAs
цитирай
5. yuliya2006 - МАСТЕР, ОТНОВО УНИКАЛНО И МЪДРО И ...
06.11.2008 09:45
МАСТЕР, ОТНОВО УНИКАЛНО И МЪДРО И ПОРАЗЯВАШ...
ЗАЩОТО ИМА ДНИ НЕРВНИ, ТЕЖКИ, ЧЕРНИ, В КОЙТО НЕ ЗНАЕМ ЗАЩО БЕСОВЕТЕ ВЪРЛУВАТ В НАС И ВСИЧКО Е ТЪМНО ,ПРОСТО АД...
А МУЗИКАТА КАЗВАТ МЪДРЕЦИТЕ ,ОТ ВСИЧКИ ИЗКУСТВА Е НАЙ-БЛИЗО ДО БОГ
ТЯ ЛЕКУВА ,ПРЕЧИСТВА И ИЗДИГА, НО НЕ ВСЯКА
ИМА ДРОГИРАЩА, В КОЯТО ПСИХИКАТА В РИТЪМ ВОДИ И ПРАЗНИ БЕЗЛИЧНИ ОЧИ...
ИМА ДРУГА, КОЯТО ТЕ ИЗХВЪРЛЯ В НЕБЕСАТА И ТИ ОТВАРЯШ ОЧИ И КАЗВАШ :
-БАСТА НА ЛОШОТО, СВЕТА Е ПРЕКРАСЕН!
БЛАГОДАРЯ ТИ ВЪЛШЕБНИК, ЛЕЧИТЕЛ ЗА ДУШАТА,БЛАГОДАРЯ ТИ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. benra - Хей,
06.11.2008 09:50
да преборим стреса!!!

подемам твоята кампания- http://benra.blog.bg/viewpost.php?id=251666
цитирай
7. fenris - krotalka
06.11.2008 09:53
Ей кроти това ми е любимата песен от тези на великата Алла, и тя носи много положителна емоция, напипала си основната идея н разказа и си я предала много точно в една строхотно парче!
Благодаря ти!
цитирай
8. fenris - zulu
06.11.2008 09:55
Има едно радио което излъчва наситени с положителни емоции парчета по желание на зрителите, сега го рекламират по телевизията с парчето на K da Kruz, но трябва и още! Човек има нужда сутрин да се зареди положителвно нали?
а пачето е точно на място идва ми да разкърша снага!:)
Благодаря ти!
цитирай
9. fenris - yuliya2006
06.11.2008 09:57
Наистина Джулс в момента слушам такива парчета, които направо ме изстрелват нагоре и са толкова вдъхновяващи, две от тях посочих в разказа си, има и още много които мога да посоча, някой ден мога да направя списък и да го постна! Трогна ме с този пост!
А света е наистина прекрасен а лошото просто може да ни накара да се радваме повече, защото то няма значение!
Благодаря ти още веднаж за прекрасният пост!
цитирай
10. fenris - benra
06.11.2008 09:58
Амин, благодаря ти , че се присъедини към инициативата, дано повече хора се включат!:)
Благодаря ти Бени!
цитирай
11. rpatel - Това с музиката определено помага ...
06.11.2008 10:13
Това с музиката определено помага много. Знам го от собствен опит и затова не ми трябва да съм доктор. Просто когато си нервен, кисел или тъжен, си пускаш някоя любима песничка и се оставяш музиката директно да те погълне. А ако кам това и прибавиш малко танци, ако разбира се имаш възможност да танцуваш в момента, тогава резултатът е страхотен. Ей така, подскачаш си в такт с музиката и можеш дори да пееш с любимия си певец или певица и гарантирам, че след 10 мин. ще си много по-добре.
Желая ти слънчев ден!
цитирай
12. fenris - rpatel
06.11.2008 10:16
Така е, но понякога за да го разберем, трябва някой да ни го каже нали?
Весел ден и на теб!:)
цитирай
13. dessykg - http://www.youtube.com/watch?v=IWcNiebYGuo&feature=related
06.11.2008 10:28
това е моето лекарство срещу кофти настроение и стрес. дори когато гемиите са ми потънали тотално, чуя ли тази песен, сякаш става чудо.
хубав и усмихнат ден!
цитирай
14. fenris - dessykg
06.11.2008 10:37
Еха, тая песен определено е от онези сто процентовите за зареждане!Поздравления!
Благодаря ти!:)
цитирай
15. анонимен - strahotna ideq
06.11.2008 10:38
muzikata vinagi pomaga v trudni i tajni dni.
jelaq ti muzikalen i usmihnat den
цитирай
16. fenris - vihra13
06.11.2008 10:39
Вихре, много поводи за хубава музика да имаш и да ни радваш днес с нея!
Благодаря ти!:)
цитирай
17. zemela - Доказано е въздействието на муз...
06.11.2008 11:01
Доказано е въздействието на музиката върху човешката психика. И не само. Вероятно ти е известно изследването, проведено от японски учени за влиянието на музиката върху водата. Поздрави:))
цитирай
18. fenris - zemela
06.11.2008 11:04
Това ли имаш пред вид?http://www.watermessage.hit.bg/
ДА знам за това! Музиката е силно средство и може да се използва и за добро и за зло! Аз предпочитам да я ползвам за релакс!:)
Благодаря ти!
цитирай
19. kleopatrasv - Поздрави !
06.11.2008 11:57
И при мен до Дунава мъглата вече се вдигна !Срахотен разказ , понякога и напрежението между хората влияе върху временните явления ! Весел ден ти пожелавам !
цитирай
20. fenris - kleopatrasv
06.11.2008 13:23
Свързани сме със всичко около нас! Няма начин!
РАдвам се че и при теб изгрява слънце!:)
Благодаря ти!
цитирай
21. hara73 - музиката е наистина много силен фактор,
06.11.2008 18:17
за това да се чувстваме добре,поне за хората ,които я обичат .Всеки си има любими парчета които го карат да се усмихва и да забрави ,за проблемите от ежедневието .
цитирай
22. enjoy6 - :)))))
06.11.2008 18:27
И при мен започна да се разрежда натрупаното напрежение от дългия и нервен ден!
Благодаря ти :)
цитирай
23. fenris - hara73
06.11.2008 18:48
Така е нещата са строго индивидуални! Има обаче парчета, които са красиви за всички!
Благодаря ти!:)
цитирай
24. fenris - enjoy6
06.11.2008 18:49
Радвам се да го чуя!:)
цитирай
25. hera - Аз имах хубав ден :) Едва сега про...
07.11.2008 00:22
Аз имах хубав ден :) Едва сега прочетох разказа ти и ми стана още по хубаво, и най-вече ти благодаря за песента! С моя приятелка преди доста време си я слушахме и ни действаше много добре, макар и да не разбирахме тогава за какво се пее :)

"Try to find a place
We can all belong? - опитай да намериш място, където всички принадлежим

Try to live the dream
On a wider scene
Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony - опитай да изживееш мечтата, на широката сцена, нека да сме всички заедно, точно сега, о да....
В сладка хармония!"

Това е една част от песента...и моето послание към всички :)
Поздрави!
цитирай
26. albizia - Доста хубаво би било, ако можеше ...
07.11.2008 08:39
Доста хубаво би било, ако можеше цялата злоба в хората наистина да се излекува само с няколко хубави песни. Само че не вярвам да стане.
А "тоя" по молекулярна биология всъщност е "тая" и днес имам при нея. Тя даже не диктува. Говори си и всеки записва, колкото може :)))

Поздрав и от мен:
http://www.dailymotion.com/video/x76mxz_hq-natasha-bedingfield-pocketful-of_music
цитирай
27. fenris - hera
07.11.2008 09:20
Усетила си вибрациите на тази песен! И благодаря за превода страхотна си!:)
цитирай
28. fenris - albizia
07.11.2008 09:21
Хах, значи съм уцелил и специалноста ти а? Съвпадение? Иначе си права, но песните могат да отмият ежедневните малки злобни реакции, поне се надявам!:)
А песента е страхотна!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1839247
Постинги: 321
Коментари: 5882
Гласове: 30773
Спечели и ти от своя блог!