Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.05.2008 09:05 - Един ден от живота на контрольора
Автор: fenris Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4289 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 08.06.2008 13:02


Днес станах рано. Някои хора смятат, че като сме контрольори нямаме нормирано работно време. И сутрин си пътуват без билет и са си спокойни. Трябва да направя нещо за този будилник, звъни отвратително. Жената казва да си навивам джиесема, ама аз този апарат го използвам само когато тя или  от работа ме търсят. Не ми харесва да го използвам, бил вреден, влияел на потентността, такива неща. Чудите се как такъв като мен си е намерил жена? Ами намерих си и това че съм контрольор не значи, че не съм човек. Трябва да си призная, обичам да хващам нарушителите. За съжаление от общината са ми вързали ръцете. Много малко мога да направя за да накарам някой да си плати. Но пък и това ми е достатъчно. Щом усетя, че някой трепери, вече съм спечелил. Очите им ги издават, не смеят да те погледнат. Харесва ми да имам власт над такива. Е, не винаги преминава гладко.

Жената спеше още. Ако не е станало време за събуждане, няма да стане дори с топ да гърмиш около нея. Просто се завива през глава и захърква блажено. Аз това не го мога, всеки шум ме изнервя. Най-хубавото в моята професия като контрольор е, че имам безплатен достъп до всички превозни средства. Обикновено колегите ходят на групички, за да плашат повече хората, но аз обичам да работя сам. Сутрин е най-голяма вероятността да хванеш някой гратисчия. Тогава хората и по-лесно плащат глобата.

Качих се в тролея. Последната му спирка е при моят блок. Още никой не се беше качил. Седнах най-отзад, за да имам видимост. Ето на тази спирка се качи някакъв младеж с размъкнати панталони. Смотани тийнейджъри, вероятно има карта за градския транспорт. Абе, как може да облече такава гадост? Извърнах се и се загледах през прозореца. На следващата спирка се качи по-възрастен мъж и някаква пенсионерка с бастун. Още не беше време за проверка. След пет спирки тролеят се напълни. Време беше да започна. Ухилих се и веднага след това извадих униформата скрита под якето ми. Трябваше да го правя бързо и с финес. Впечатлява зрителите и всява респект.
- Билети и карти, моля.
Забелязах как трима започнаха да се озъртат притеснено. Усмихнах се  вътрешно, но запазих каменното си изражение. Късах билетчетата и надлежно проверявах картите за грешка. Винаги изисквах и лична карта при нужда. Скоро се доближих до един от тези, които гледаха уплашено. Той започна да си пробива път през тълпата. Не можеше да ми избяга. Бях избрал спирка, която беше най-отдалечена от следващата. Това ми осигуряваше повече време, особено когато тролеят изпадаше в задръстване. Стигнах до гратисчията. Гледаше уплашено, щеше да си плати като поп.
- Билетът ви господине?
Той ме гледаше изплашено, започна да рови в палтото си. Печелеше време, докато стигне до спирката. Извади портфейла си и ми показа картата си. Издъних се, беше валидна. Защо тогава се стресна толкова? Не че това не ми хареса, ама каква полза? Огледах се за останалите двама, те обаче бяха слезли на спирката. Погледнах изплашения преди малко мъж. Той ми се хилеше предизвикателно. Бяха групичка. А този беше действал като примамка. И той слезе на тази спирка. Скръцнах със зъби и продължих да проверявам. Една жена беше с изтекъл срок на картата. Свалих я от тролейбуса.
- Госпожо, ако обичате платете си глобата или ще извикам полиция.
- Но тя изтече вчера, днес отивах да я подновя.
- Това мен не ме касае госпожо, вие сте нередовен пътник, аз съм длъжен да ви глобя.
Виждах я, че се тресе от нерви и това беше добре, ще си плати. Освен това заплатата ми зависеше от събраните глоби. На ден трябваше да глобя поне петима.
- Но ако ви платя сега, няма да мога да си извадя карта.
- Това не е мой проблем госпожо, дайте си личната карта.
Обикновено хората не искаха да го правят и си плащаха глобата на място, не им се занимаваше. И аз на това разчитах. В този момент изражението на жената се промени. Огледах се наблизо нямаше никой. Какво й бе станало?
- Няма да ви я дам и няма да платя глобата.
- Госпожо, ще извикам полиция.
В погледа й прочетох страх. Извади седем лева и ми ги хвърли.
- Ето ви ги, искам си билета за глобата, ще ви съдя и бъдете проклет!
Дадох й билета за глобата и дори си написах служебния номер. Никога не се стигаше до съд, не им стискаше.

Денят започна добре. Не ми пукаше за отношението на хората. Нали им взимах парите, да ме наричат както искат. Не ми дремеше. Този път се качих в един автобус. Огледах се, повечето пътници не обръщаха внимание на околните. Гледаха в една точка слушайки музика, или четяха нещо, или просто зяпаха. Тези, които нямаха билет се озъртаха постоянно сякаш можеха да разпознаят някой контрольор. Някои колеги лесно се издаваха. Просто излъчването им беше контрольорско. Аз си зяпах просто така през прозореца и ставах невидим в тълпата докато не кажех:
- Карти и билети, моля.
Мамка му, колега се беше качил в автобуса. Аз казах също заветните думи. И започнах проверка. Той ме изгледа учудено, но ме пусна да мина и да прегледам предната част на автобуса. За съжаление не хванах никой. Няколко хора бяха дупчили след като чуха колегата. И недоразумението с колегата ми попречи да ги хвана. Слязох на следващата спирка и тръгнах пеша. Хванах един трамвай. Там пипнах един добре изтупан господин. Плати веднага. Това не ми се бе случвало отдавна. Дори му благодарих. Продължих по маршрута ми за деня. Качих се отново в един автобус. Свалих някакъв младеж, веднага заподозрях, че е без билет. Озърташе се, беше неспокоен. Когато слязохме, той побягна. Бях готов за това и с две крачки го настигнах и хванах за якето. Опита да се освободи, но не успя. Бях бесен и готов да го пребия. Обаче той омекна и плати веднага. На обяд се отбих в едно кафене, където се събирахме контрольорите и обменяхме сведения. Казаха ми за един сериен бягащ, никой не бе успял да го хване досега. Дори имаше награда между нас за този, който го хванеше. Беше с зелени панталони и зелена риза и зелено палто. Винаги бил с тях. Ще се опитам да спечеля тази награда. Качих се в тролея на път за вкъщи. Един бабаит беше без билет, не поиска да слезе и се сбихме. Накрая слезе, когато извадих спрея. Плати глобата, ама аз се сдобих с посинено око. И преди ми се бе случвало.

Прибрах се. Жена ми се погрижи за синината – наложи я с лед. Погали ме, за да ме успокои. Пуснах телевизията. Нашата фирма още се бореше за правата си. Ако не успееше, оставах без работа. Превключих канала. Не исках да мисля за това. Правихме секс с жената. Беше хубаво и след това заспах. На сутринта реших да стана по-късно. Събудих се с главоболие. Когато проверих в пощата имах призовка. Мамка му, тая вярно щеше да ме съди.

 



Тагове:   ден,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fenris - това
12.05.2008 09:06
е един опит за сатира, дано ви хареса!
цитирай
2. demoniceye - :)
12.05.2008 09:13
Не е зле, е поне си казала истината, че героят ти честичко яде бой. :)
цитирай
3. fenris - хахах
12.05.2008 09:15
аз съм мъж миличка! Веднъж ме хванаха без билет и реших да напиша гози разказ!:))))
цитирай
4. cornflower - успешен опит
12.05.2008 09:20
здраво се посмях..
цитирай
5. fenris - cornflower
12.05.2008 09:21
много ме зарадва благодаря ти!:)))
цитирай
6. krotalka - Ей ама това си е един
12.05.2008 09:45
типичен контрольор в градският транспорт. Сигурен ли си, че не си работил поне един ден като такъв?!

Поздрави и много усмивки!
цитирай
7. fenris - ами не кроталче
12.05.2008 09:47
не съм работил наистина! Просто пресъздадох един образ в главата ми!:))))Благодаря ти!
цитирай
8. essy - Доста добре си пресъздал този образ :))))
12.05.2008 10:14
За момент и аз те заподозрях, че си имал нещо общо с градския транспорт :))
Весел ден ти желая и поздрави за разказа :)
цитирай
9. fenris - благодаря есси
12.05.2008 10:20
не можах да се сдържа да не напиша нещо и за тях, те са може би най-мразените и все пак, нищо не знаем за тех! Благодаря ти! И да не съм бил контрольор!Но благодаря за комплимента, това значи , че съм се справил добре с образа!
цитирай
10. essy - Не просто Добре !
12.05.2008 10:40
Идеално си се справил с образа!!!
Винаги съм се чудила защо ги мразят толкова хората. Те просто си вършат работата и са хора като всички други. Но хора всякакви, на мен са ми симпатични контрольорите, сладури са:)
цитирай
11. fenris - да бе
12.05.2008 10:49
господи, разсмя ме благодаря ти!:)))
цитирай
12. enjoy6 - Толкова е истинско,
12.05.2008 20:30
че започнах да се озъртам за контрольор!
Шегичка, аз не се возя в градския транспорт:))))
цитирай
13. fenris - благодаря ти enjoy6
12.05.2008 21:11
обаче тези хора като цяло са колоритни личности!:))))
цитирай
14. demoniceye - Ух, извинявай. :)
13.05.2008 11:03
Не бях обърнала внимание, че си мъж. Заблудих, се понеже има много чувства в творбите ти. :)
цитирай
15. fenris - няма проблем
13.05.2008 11:17
а и по непотвърдена информация в предишният си живот съм бил жена!:)))))))))))))))
цитирай
16. kleopatrasv - Много е интересно?
15.05.2008 12:29
Кажи ми как пък долови и личния живот и на контрольорите ?
Незнам какъв герой не съм срещнала при тебе и каква героиня не си описал?
Но това е до голямо въображение или обширно обкръжение ?
Поздравление , принце !
Усмивки за теб !
цитирай
17. fenris - благодаря ти принцесо
15.05.2008 12:39
, не знам как става, просто пиша , както ме води мисълта! Не познавам, нито един контрольор, но съм имал разправии с представители на тази класа! Много усмивки!
цитирай
18. kleopatrasv - Както винаги ?
15.05.2008 14:29
Ами запознай се с реален контрольор !Да видим и нещата в действителност !
цитирай
19. fenris - ами защо?
15.05.2008 15:18
нямам причини да го правя, казаха ми че съм бил достта близо!;)
цитирай
20. fenris - ами zabavnata
24.06.2008 08:11
аз и не смятам да ставам, а и всеки ден се возя в градският транспорт, но никога не се заглеждам в обстановката прекалено!:)Благодаря ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1838935
Постинги: 321
Коментари: 5882
Гласове: 30773
Спечели и ти от своя блог!