Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.05.2008 02:30 - Перверзна муза
Автор: fenris Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15910 Коментари: 48 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

А може би, трябваше да се захване с медицина? Защото, в това с което се занимаваше разчиташе на нещо отвлечено и непонятно не винаги одобряваха работата му, всъщност до сега не бе успял в нея. Разчиташе на музата си а тя бе кучка. Истинска кучка, господи мразеше я. Когато обаче получеше погалване от нейното крило изпадаше в див екстаз. Правеше го заради тази тръпка, заради това докосване. И вече не можеше да прави нищо друго.  Да, беше артистична натура, но това го правеше слаб и безполезен за себе си и другите а му бе омръзнало да е такъв. Обаче не можеше да се откаже от  тази тръпка. За нея живееше, за нея дишаше. Обаче произведенията му не бяха нищо особено, дори той осъзнаваше това. Рисуваше със страст а когато погледнеше произведенията си, когато бяха готови бе готов да ги изхвърли в селския нужник. Не бе ходил отдавна на село. А може би имаше нужда от това? Погледна поредното си „произведение”. Бе нарисувал каруца с два коня черен и бял на фона на житна нива. Не ги бе гледал никъде. Бе използвал за житото син цвят а за каруцата кехлибар, пътят беше в червен цвят. Единствените с естествен цвят бяха животните. Обичаше да рисува животни. Често го обвиняваха в плагиатство. Казваха му че краде идеи от различни известни художници, повечето от които дори не бе чувал. Успяваше да продаде някоя и друга картина на различни заведения. Особено кръчми често и клубове и по-рядко ресторанти. Питаха го на кой е репродукция и той неизменно отвръщаше:

-Шагал!

Те кимаха умно докато му плащаха а той си тръгваше с наранено сърце. Всеки път болеше и всеки път отново се предлагаше като проститутка наранявайки гордостта си. Болеше, господи как болеше. Намираше посещенията на музата си по-скоро за проклятие. Когато му хрумнеше идеята просто трябваше да рисува и се оставяше музата да го води и да го насочва. Независимо от резултата. Така бе свикнал, каквото и да правеше го прекъсваше и се захващаше с рисуване. От това страдаше всичко друго. Дори личният му живот. Импулсът обаче бе толкова силен, че бе готов да зареже дори девойка в леглото. Осъзнаваше, че не трябва да постъпва така, но не можеше да се спре. Мразеше музата си, но не можеше да и устои. Неговата благословия и проклятие. Неговата мъка и радост. Искаше да сложи край на всичко. Всеки ден рисуваше по една картина е почти, понякога нямаше възможност. Тогава образа оставаше в главата му до момента в който не извадеше образа наяве. И ако не го направеше скоро почваше да бълнува и да сънува този образ докато не го реализираше. Беше като обсебен, сякаш някакъв демон бе обладал съзнанието му и единственият начин да се отърве макар и за кратко бе да хване четката или молива. Рядко рисуваше и графики, когато въображението му бе в по-мрачни отсенки. Вчера се ядоса на себе си и сряза готовата вече картина с диво настървение. Изпита удоволствие от това. Сякаш убиваше нещо в самия себе си. Изпита перверзно удоволствие от това. Сега като гледаше картината бе същата като вчера. Хвана ножа. И замахна. В този момент на вратата се чу звънене. Преглътна връхлетялата го емоция. И потисна желанието да убие своята муза отново. Дали утре щеше да нарисува същата картина? Въздъхна и остави ножа до картината. Щеше да се занимае с нея после. А може би нямаше смисъл? Обу си един панталон. В къщи и докато рисуваше се разхождаше гол. На вратата отново се чу звънене:

-Добреее, идвам, идвааам.-извика той за да спре какафонията от звуци, която го подлудяваше. Погледна през шпионката, но там нямаше никой. Всъщност нищо не се виждаше. Натисна ключа за лампата в коридора през вратата. Не светна.Изруга и отвори вратата. Пред него стоеше девойка. Нисичка не повече от метър и шестдесет, на не повече от 25 години, красива с някакъв странен и привличащ чар. Очите и бяха живи и толкова големи и невинни, че чак плашеха. Оглеждаше я сякаш бе творба на художник. Тя търпеливо го изчака да свърши гледайки го иронично:

-Мога ли да ви помогна госпожице?-попита я той.

-Търся художникът с името Ендорин.

-Намерихте го, но аз не съм художник, нямам нито една изложба и нито една продадена картина в живота си.

Никога не броеше картините, които продаваше на заведенията.

-Дали сте скромен или глупак това няма значение за мен. Видях ваша картина в едно заведение в центъра, хареса ми.

-Нима?.-той отново я изгледа.

-Госпожице, аз съм никой и вече никога няма моя картина да напусне този апартамент. Името Ендорин е мъртво. Вървете си аз вече не съм жив.-той се извърна да си тръгне, когато усети ръката и, на рамото си. Извърна се.

-Госпожице, казах виче, вече приключих с….

Тя престъпи прага му и безпогрешно отвори вратата към аталието му. Когато видя картината му тя зяпна. Гледаше я с отворени очи и уста.

-Точно така си я представях господи сънувам я вече две нощи под ред.

-Така ли, ами ето какво ще направя с нея.-отвърна той и сграбчи ножа.

-Не моля ви недейте…боли.

Рязко се извърна и видя в очите и неимоверна болка. Изпита нужда да разкъса картината и да види болката в очите и, за да разбере и тя неговата болка. Замахна и острието докосна платното точно на окото на белият кон. Момичето изпищя. Извърна се и видя как тя се държи за окото. Изпусна  ножа и бързо се приближи до нея. В платното се бе получила само лека вдлъбнатина. А от нейните очи се стичаха сълзи.

-За бога какво ви е?

-Вчера изпитах силна болка привечер сякаш щях да раждам, остра и дълбока. Сега изпитах същата, но в окото.

-Но защо за бога, тази картина не означава нищо за мен, моето изкуство не се харесва на критиците, на останалите художници, дори ме наричат плагиат, а и всеки ден рисувам по една такава, просто заради перверзното удоволствие, което ми доставя самото рисуване, самото влияние на музата. Мразя я, защото това ми носи само болка и ми омръзна да ме третират като евтина курва в различните заведения, където предлагам картините си. Така реших да си отмъщавам, а и картините са мои, мога да правя с тях каквото си искам.

Всъщност защо и обясняваше всичко това? Огледа се за ножа. Отново я погледна. Тя го гледаше сякаш той щеше да и посегне на нея.

-Добре вземи проклетата картина и си тръгвай.

Тя се усмихна и подсмъркна. Кимна му и взе картината излизайки набързо, сякаш се страхуваше, че ще я нападне с ножа.

-Беше ми приятно г-н Ендорин аз съм Ерато. Няма да съжалявате.

-Вече съжалявам, довиждане.-той понечи да затвори вратата.

-Не искате ли да ви платя?

-Защо тази картина за мен е мъртва?

-Грешите, но скоро ще го разберете.

Той затвори вратата. Погледна през балкона, наблюдавайки я как се вмъкваше в колата с картината.

В главата му отново се породи образ, този път беше човешки, на жена със…Той стисна зъби, не обичаше да рисува хора. Легна си и след като склопи очи веднага започна да сънува. Девойката се разхождаше гола на лунна светлина. Луната беше синя, косата и беше зелена и се спускаше до прасците и покривайки гърдите и. Тялото и беше оцветено в червено. Два коня я следваха черен и бял.  Събуди се с вик, хвана четката и започна да рисува. На сутринта, като погледна произведението си се стресна. Момичето от картината беше точно като това, което го посети. Някой иззвъня  на вратата. Когато я отвори на прага имаше пакет.

„Благодаря ти за прекрасната картина а това е за теб”

В пакета имаше вестник и един малък пакет.

Във вестника имаше статия за малко известният художник Ендорин, който умело преплита нестандартните багри с живата действителност. В малкият пакет имаше пари.

Не ги преброи, не го интересуваха. Интересуваше го момичето. Тя ли беше неговата муза? На вратата се позвъни. Машинално се отправи натам сякаш в полусън. Какво му се случваше и дали ….Отвори вратата. На прага стоеше момиче с зелена коса  и червено тяло, като му се усмихваше:

-Защо ли те посетих виж сега в какво състояние съм.

Тя се смееше от все сърце. А нашият художник гледаше оживялото си творение и намираше смисъл във всичко.





Тагове:   муза,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Капризна кучка е музата!
05.05.2008 09:30
Няма как, трябва да и се подчиняваш, щом те е харесала и те е навестила! Майната им на критиците!

Поздрави за разказа!
цитирай
2. essy - Перверзна или не, не е толкова важно :)
05.05.2008 09:44
Важното е да има муза за да се ражда нещо ново...
А ти така си подхванал твоята муза, че разказа ти се чете на един дъх :)

Поздрави за разказа !
цитирай
3. fenris - krotalka
05.05.2008 10:04
така си е и понякога ни вбесява достта, особенно като те остави по средата на нещо! Благодаря ти!А критиците никога не съм ги разбирал!:)
цитирай
4. fenris - essy
05.05.2008 10:05
благодаря ти, ами явно умея да я коткам моята муза!;)
цитирай
5. cornflower - страхотна палитра имаш!
05.05.2008 10:09
пак си заподозрян, че си част от веригата..
много майсторско, много!
цитирай
6. fenris - благодаря ти cornflower
05.05.2008 10:13
то ако продължавам така подозрението няма да падне никога!;)Благодаря ти! Като тинейджър обичах да рисувам, и рисувах много после това ми омръзна и спрях. Наскоро установих че ми е по лесно да рисувам с думи!Поне по-ми харесва!
цитирай
7. lion1234 - Страхотен разказ!
05.05.2008 11:10
И музата е опасна!
Поздрави!
цитирай
8. fenris - благодаря ти
05.05.2008 11:14
ами да музите са опасни, определено, а някои повече от другите!;)
цитирай
9. primavera - Развълнува ме ,
05.05.2008 12:24
комплименти за разказа , а музата да не те напуска !
цитирай
10. fenris - благодаря primavera
05.05.2008 12:29
тя не иска да си тръгва, а и аз вече не я гоня!;) Наистина харесвам полъха на крилото и! Благодаря и за пожеланието!
цитирай
11. seabg - Велик художник с думи си ти :)
05.05.2008 14:52
Отново останах без дъх... Благодаря ти!
цитирай
12. viki02 - Хубаво е много,
05.05.2008 16:00
различно, но някак ми се губи голямата изненада и голямата среща, яснотата, че музата е предизвикала силни чувства у него, рязка промяна. Не я унетих достатъчно силно.
Иначе се чете на един дъх.
цитирай
13. viki02 - Ти твориш повече неща,
05.05.2008 16:02
свързани с душевността на човека. А печелят конкурси разкази, предъвкващи така наречените общочовешки ценности. Т.е., което масово е прието от обществото. И с доза модернизъм. Модерно е. Духовността ще се наложи в бъдеще, неясно кога. Да речем, че си писател от бъдещето.
цитирай
14. bodilo - Как да й се противиш на музата?
05.05.2008 18:46
Тя нали е от женския род?
Творецът може да превърне в роб.
Но каква е таз робия?
Повече прилича на магия.
Художникът не е сърдит,
напротив, чувства се честит!
цитирай
15. fenris - viki02 - Хубаво е много,
05.05.2008 22:14
не е нужно да е силно , а просто да се разбере нейното влияние! А то наистина е силно нали?
цитирай
16. fenris - seabg
05.05.2008 22:15
благодаря ти, но това е просто експресия на чувствата поздрави на твоята муза от моята!:)
цитирай
17. fenris - viki02 - Ти твориш повече неща
05.05.2008 22:16
Това което казваш тук звучи страхотно, благодаря ти и съм силно поласкан! Предпочитам да налагам ценности, които ще имат значение а не да човъркам наболели проблеми!
цитирай
18. fenris - bodilo
05.05.2008 22:17
невероятен стих благодаря ти!
цитирай
19. kingofpain - Да не забравяме ,че ако я нямаше музата не биха съществували едни от най големите шедьоври на този шибан свят :P
05.05.2008 22:29
Нали всекиго от нас трябва нещо да го вдъхновява :D ... Пък било и то 1 жена (мъж) . И нали във всекиго от нас се крие нещо (било то добро или зло ) , и ни трябва стимул за да го извадим на бял свят ;)
цитирай
20. fenris - абсолютно прав си
05.05.2008 22:39
това е и цялата идея!:)
цитирай
21. viki11 - Знаеш ли,
06.05.2008 13:34
ами точно сега си му е време на духовното. Писателите изпреварват и налагат. Само че наградите ще идват със закъснение......някой век. За формата, там можеш още.
цитирай
22. fenris - viki11 - Знаеш ли,
06.05.2008 13:40
благодаря ти, знам това, но смятам да не чакам дълго за да стана известен! а формата наистина мога още, но пък доста израснах отпреди две години!
цитирай
23. kleopatrasv - Разкошно , пленяващо е!
06.05.2008 16:47
Откъде те навя тази еуфория ?
И аз се чудя защо не излизаш от къщи , а то имало вътре муза ?
И накрая кажи и колко картини нарисувахте , освен всичко друго !
Браво, принце !Справи се блестящо!
Специални усмивки и от мен !
цитирай
24. fenris - благодаря принцесо
06.05.2008 19:09
Честно казано не знам, седнах и писах, музата понякога е обсебваща и се опитах да предам това! А от къде е еуфорията? НЕ знам!;) Благодаря и за усмивките!
цитирай
25. enjoy6 - Изстрадах творението ти!
06.05.2008 19:40
И може би затова го обикнах!
цитирай
26. fenris - enjoy6
06.05.2008 19:53
Какво да кажа, остави ме без думи!Благодаря ти!Всяко творение се изстрадва по един или друг начин, но ти ме накара да се радвам, че съм го написал!
цитирай
27. radihache - до всички музи
07.05.2008 10:51
ами и аз иска една ....., пък била тя и перверзна!
Моята се дяна някъде преди около 4 години и от тогава ни вест ни кост!

А за разказа - картините са толкова живи, че все едно ги докосваш ....
цитирай
28. fenris - radihache
07.05.2008 10:57
предизивкай музата си, аз така направих!Написах едно есе за липсата на муза и тя се появи отново! Благодаря ти! Музата ти е в летергия събуди я!Успех!
цитирай
29. анонимен - защо
07.05.2008 12:32
музите или в моя случай "музовете" ни навестяват, само когато страдаме, или в последния случай при мен - сме ядосани? дали ще оцапам някого директно или в стихотворение на английски - едно и също е , нали? или можеби - дали? ако пък ви кажа как директно с едно стихотворение съм вбесявала "муза" си- но то е старо, ще ви го постна, вие се сетете защо
цитирай
30. анонимен - Вечно търсиш
07.05.2008 12:35
Вечно търсиш
и никога не намираш
предпочиташ да бягаш
а не да впериш поглед
в любовта
ти ли си?
или аз съм?
това
което търсиш
което търсех
любовта
изгубена
отритната

единствената

цитирай
31. fenris - ами blueskies
07.05.2008 12:35
това зависи от музата, може би твоята муза/муз е с такъв характер, вдъхновението няма правила, едниствения избор е дали да му се подчиниш или не! Мен музата ме поголва и когато съм спокоен или щастлив, различно е!
цитирай
32. анонимен - ако
07.05.2008 12:37
някога напишете нещо такова, никога не казвайте на съответния човек, че е писано за него - защото не всеки разбира от поезия,
цитирай
33. fenris - blueskies за стихът
07.05.2008 12:38
написах подобен разказ, издириго , казва се "Никога твой". човека на който го посветих призна, че съм уцелил директно! Така освобождаваме напрежението и не случайно е казано, че перото е по-силно от меча!
цитирай
34. fenris - blueskies-ако
07.05.2008 12:39
както казах, написах и не го спестих на човека(нарочно използвам тази дума)! Но ме разбра и не ми се разсърди!
цитирай
35. анонимен - фенрис
07.05.2008 12:40
то и при мен е различно - имам неща за пролетта, или пък такива, пълни с хералдическа символика, но точно за тях се иска малко повече ровене в култури и литератури,
цитирай
36. fenris - не винаги
07.05.2008 12:42
някои от легендите, които написах, нямат нищо общо с никоя култура, поне не пряко! Просто твоят стил е такъв и за това музата се съобразява!
цитирай
37. анонимен - моя муз ми се разсърди
07.05.2008 12:43
направо побесня!
цитирай
38. fenris - ами
07.05.2008 12:48
твоят муз, не е усетил същността на нещата, за това така се е получило, следователно, твоят муз, не би могъл да ти е муз, ако реагира така! Защото всъщност музът/музата, трябва да се радва, че е предизвикал творчество у теб, ако не го прави не става за муз!
цитирай
39. анонимен - фенрис- не може да напишеш легенди!
07.05.2008 12:48
митовете и легендите са сбор от устното и писменото познание на народите. те са част от "колективното несъзнавано". моите неща са повлияни от келтски митове и славянска митология. не мога да избягам от това! то е дълбоко в мен - кръвта на моите прародителки!
но-нямам нищо славянско в себе си, предците ми са траки.
цитирай
40. fenris - добре . blueskies
07.05.2008 12:55
не легенди а фентъзи, може би те са част от това колективно несъзнателно! Моите се влияят от келтски, славянски, тракийски, гръцки и индиански митове. И просто ми идва да ги пиша, може би са в кръвтта ми, може би е нещо друго, но не винаги ми се е налагало да търся допълнителна информация, всъщност само веднъж ми се наложи!
цитирай
41. анонимен - дори и това
07.05.2008 13:06
което си мислим, че измисляме, е вътре в нас, като усещане, като осезание, ние само го обличаме във фабула, измисляме героите.
цитирай
42. fenris - blueskies - дори и това
07.05.2008 13:08
може би си права, но не е задължително да го търсим, то е част от нас и част от нашата муза. Музата просто подръпва необходимата струна и останалото зависи от теб!Дали ще чуеш звъна или ще си запушиш ушите? Аз предпочитам да слушам!ТИ вероятно също!
цитирай
43. анонимен - стига вече с тия музи!
07.05.2008 19:08
звучи глупаво и напудрено. в интерес на истината всички готини и истински неща от български автори, които съм чела през последните години, са публикувани само и единствено в интернет! от книжарница български книги не купувам - защото сегашните т.н. поети и писатели са безумно напудрени! наскоро гледах по телевизията материал за едно момче от Варна, което е поет - по-напудрен и позьорски телевизионен материал наскоро не бях гледала. ега ти и дребния позьор!
цитирай
44. fenris - май си права
07.05.2008 21:12
обаче, музата тук е просто образ или влияние не е действително лице! Аз не позирам, моята муза иначе няма нищо общо с тази в разказа!:)
цитирай
45. анонимен - повече от права
07.05.2008 22:39
живеем във времена на тотално разместване на пластовете! но като се замисля - във всички времена го е имало - напудрените и префърцунени, самоидентифициращи се и само именуващи се поети и писатели, в комунистическа България дори има съюзи на писателите! що за простотия? най-големите драми на новите времена са, че онези истинските и талантливите, публикуват анонимно в нета, нещо твърде типично за човек, който пише, написваш нещо анонимно, и го оставяш да живее. оставяш думите да живеят своя собствен живот.
цитирай
46. анонимен - ако бях издател, щях да "ловувам" в нета
07.05.2008 22:46
защото всички красиви неща, които съм ги прочела през последната година, са публикувани в интернет. имам предложение - за издаване на антология на всички ония безумно красиви неща, публикувани в нета. "Анонимно - поезия в интернет" - само с никове,
цитирай
47. fenris - да права си
08.05.2008 02:33
напоследък в библиотеката пристигат, издадени пълни глупости без стойност, естествено има и стойностни , но по-малко! Истината е в нета! За това и аз публикувам тук, дали съм добър не смея да твърдя, но явно има хора, които ме четат и съм доволен от това!
цитирай
48. fenris - наистина
08.05.2008 02:34
и аз имах идея за такава антология, но за съжаление не намерих подкрепа!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1845349
Постинги: 321
Коментари: 5882
Гласове: 30773
Спечели и ти от своя блог!