Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.01.2009 09:02 - Музата от библиотеката
Автор: fenris Категория: Изкуство   
Прочетен: 9515 Коментари: 52 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Беше странен, много странен до толкова, че дори майка му не го разбираше. Причината бе ясна. Веднъж бе решил да се поразходи по стълбите бе се спънал в ританките си и бе паднал по тях. Бе се оттървал само с комоцио, но това бе опасно за едно бебе. След това започнаха проблемите. Веднъж го завари да седи на пода и да реве сочейки нещо. Тя се огледа и му донесе една зебричка седяща наблизо. Той я разгледа остави я на земята и отново писна с цяло гърло. Скоро около него на зебрата и правеха, компания плюшено мече, камионче, количка, дрънкалка а малкият продължаваше да дере гърло като тръбач. Накрая тя забеляза какво сочеше той, а именно една книга. Беше забравила, че изобщо я е оставила там. Книжката беше комикс. Подаде му я и той отвори страниците и впери очи в нея. След година, когато се научи да говори сподели с майка си, че го боли глава постоянно. Отидоха на лекар. Лекарите не откриха нищо. Главоболието не минаваше въпреки лекарствата. Тогава, той и каза, че когато чете не го боли глава и майка му започна да му купува книги. Хлапето четеше постоянно. Освен когато не спеше, но дори и тогава до възглавницата му стоеше една книжка. Когато сядаше пред телевизора винаги го правеше с книжка. Като стана на пет се записа в библиотеката. Любопитството му бе като на ламя и той бързо започва пълните със знание корици. Четеше бързо. Бе станала професионалист. В училище го смятаха за странен, защото дори в междучасията той стоеше с книга вместо да рита топка, да гони момичетата или да играе на ръбче или някоя друга игра. Побойниците в училището си го бяха белязали като жертва, за това винаги стоеше в клас и не излизаше на двора. Единственият проблем беше, че когато четеше забравяше да се храни и да пие вода, освен ако някой не го подсетеше. Майка му реши да го запали по рисуването и за един кратък момент това помогна. Когато рисуваше също не го болеше глава. Обичаше да рисува пейзажи и животни. Особенно второто. След всяка една рисунка той се чувстваше гладен като вълк и започваше да яде каквото му попадне. Това радваше родителите му, но въпреки това те все още се притесняваха за него. Обаче рисуването не успя да задържи вниманието му дълго и той отново се върна към книгите. Те го успокояваха и не го караха да се чувства странно. Скоро бе заваршил гимназия и започна да учи в университета. Тогава баща му го извика и сериозно си поговори с него. Защото той не се интересуваше от момичета. Причината бе в четенето, просто нямаше време за тях. Разговорът обаче не доведе до нищо. Един ден понеже имаше свободно време бе седнал в библиотеката и четеше един роман за някакво евангелие, което можело да промени света. В края на книгата евангелието бе хвърлено в морето. Замисли се и въздъхна.

- Досадно нали?

- Моля.-обърна се той.

- Когато книгата няма очакваният или правилният неочакван край нали?

Обърна се объркано. Трябваше му малко време за да се пренесе от яхата на, която се развиваше действието върху действителноста. Пред него стоеше момиче с очила, голями кафяви очи , черна къдрава коса и му се усмихваше. Тя продължи мисълта си, въпреки, че той още примигваше леко шашардисан срещу нея:

- Чела съм книгата и смятам, че това е грешка.

- Кое?- примигна срещу нея той.

- Ами да се хвърля  книгата в морето. Ако бях писателка щях да променя края.

Той се усмихна.

- Извинете, ни ви се представих казвам се Ангелинка, майка ми е била почитателка на българските класици.

- Явор, ами аз...-той замълча.

- Приятно ми беше да се запознаем, ще се виждаме пак.-тя махна и пое към изхода нарамила раницата си. Той замечтано я следеше и тогава в главата му се роди откачена идея. Прибра се в къщи веднага и седна на компютъра. В главата усети странно пулсиране в слепоочията а пръстите сякаш сами се задвижиха. В един момент примигна и се огледа. Разказът бе завършен. Седеше пред него и сякаш му се усмихваше. Усещането беше страхотно. Главоболието го нямаше а той чувстваше неистов глад за шоколад. Отиде до хладилника и погледна в него. Имаше шоколадов сладолед. Грабна го и го омете за секунда. Главоболието не се завърна. Върна се към произведението си и започна да го чете. Очуди се как бе успял да пише такива неща. Реши да пустне произведението си в интернет. Не очакваше положителни реакции, просто искаше да експериментира. А и нещо го гъделичкаше отвътре искаше одобрение и насърчение. Изба си един сайт регистрира се и го пусна там. Разказът беше за момче, което намира странна книга в една пещера, не разбира езикът и, но сякаш разбира смисълът и. То се опитва да разкаже на много хора за нея, но никой не го взема на сериозно. Накрая той отива при една пенсионирана преподавателка и и разказва историята. Тогава тя се заем със случая. Разказът не заваршваше с хвърляне на книгата в морето. Момчето бе разбрало посланието и. Когато се появи един силен вятър то я хвърли във въздуха и отделни листа от нея достигнаха до различни краища на света те започнаха да се привличат едно към друго и така хората който бяха прочели тези страници дойдоха при него и се обединиха. Звучеше като утопия разбира се и някак си по детски. Той натисна копчето и разказът бе изпратен. Публикуваха го бързо и почти веднага излезе коментар. Не беше положителен и това не го изненада. Отговори му, че това е първото му произведение. Обаче следващият бе  положителен. Един читател призна, че това го е заредило с положителни емоции. Бе публикувал под псевдоним, кръсти се на един от героите на любимата си поредица Малоун. Най-му хареса коментара на Небесноизвестна, която сподели, че този край е страхотен и тя дори е плакала на него. Усмихна се. На сутринта усети парене в слепоочията и отново започна да пише. Без да го прочете го публикува в сайта. Когато се прибра имаше вече над сто коментара. Беше продължил разказа с книгата.  Естествено най-много му хареса коментара на Небесноизвестна. Усещаше някаква странна връзка с нея. Когато го споходеше паренето в слепоочията винаги сядаше и почваше да пише, ако нямаше такава възможност си надраскваше набързо идеята и бързаше да я осъществи в последсвие. Почти спря да чете, защото нямаше време за това. В нета имаше похвали и порицания радваше се и на двете. Един ден се престраши и участва в един конкурс. Чака няколко месеца за отговор, но все още нямаше. Беше седнал както обикновено да си пише на мястото си в библиотеката, когато усети нечие присъствие. Обърна се и видя Ангелинка, момичето с лешниковите очи. Усмихна се неволно.

- Здрасти.

- Здрасти, извини ме, че надникнах, но забелязах ника си на твоят монитор и това ме накара да го направя.

- Кой ник?

- Небесноизвестна.

- Така ли?

- Ти ли си Малоун?

- Аха...-не можеше друго да каже, усети някаква странна тръпка в гърдите си. Същата като затоплянето в главата му, но тази започна от гърдите му и продължи по цялото му тяло.

- От кога пишеш?- тя го гледаше с голямите си красиви очи и той се изгуби в тях.

- Ами... от като говорихме за онази книга, реших да напиша моя версия.

- Което значи, че...

Тя не довърши, но той го направи вместо нея.

...ти ме вдъхнови.

Момичето се изчерви, личеше си, че това и е адски приятно.

- А какво правиш сега?

Той бе влязъл в пощата си и разбра, че не е спечелил конкурса.

- Ами губя един конкурс.- усмихна се той, но усмивката му бе печелна.

Тя го изгледа сериозно.

- Нали не очакваш да стане от първият път?

Тя го прегърна и цялата тъга изчезна от погледа му.

- Пиши и някой ден и конкурс ще спечелиш!

Топлината, която тялото и излъчваше, топлината, която струеше отнея се пръхвърли върху него. Нейната вяра в него го облада. Усети силен прилив на енергия, по силен от обичайният. Усети познатата пулсация в слепоочието, причинена от пъргавото нагъване на мозъка му. Пръстите го засърбяха и сякаш го подканяха да започне. Той се усмихна и отново започна да пише. Тя го наблюдаваше а той пишеше.

- Библиотеката затваря в 19:00.-металният глас ги стресна. Довърши мисълта си съхрани я и се изправи. Бяха минали осем часа и през тях, той през цялото време бе публикувал разказ след разказ. Излязоха навън и се хванаха за ръце разхождаха се под Луната, когато той коленичи пред нея и каза:

- Би ли била моя муза?

- С удоволствие отвърна тя и го целуна.

Отново усеети зтранното затопляне, беше толкова приятно. Тогава извади лаптопа си и отново започна да пише. Ангелинка се разсмя. Отидоха у тях останалото е история. На другият ден се събуди и посети пощата си. Бе получил съобщение „Вие спечелихте нашият конкурс за....”. Бе забравил за участието си в този конкурс, толкова се бе съсредоточил в другият.

- Казах ти, че така ще стане нали?

Тя надничаше зад гърба му.

- Беше права.

Целуна я и двамата се сбориха на леглото, после се разсмяха. Усети, че постоянната болка в главата му бе изчезнала и той знаеше, че е за винаги.

Приятели, тук е момента да ви се похваля. Съобщението в пъщата, което героят ми получава е вярно. Аз наистина спечелих конкурс. Първият си такъв. Темата бе "Как да направим един обикновен ден в необикновен". И за първи път ме оцениха като писател извън форумите и блога. Благодаря на тези, които вярваха в мен!





Тагове:   музата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - ФЕ, АЗ ПАК ПРИ ТЕБ И ТВОЯ ВЪЛШЕБЕН ...
26.01.2009 09:14
ФЕ, АЗ ПАК ПРИ ТЕБ И ТВОЯ ВЪЛШЕБЕН СВЯТ...ПИЯ СИ КАФЕТО И КАТО ТВОЯ ГЕРОЙ ЧЕТА ТЕ НА СКОРОСТ
ДА ПРОМЕНИШ СВЕТА, ВСЕКИ ГО ИСКА, ВСЕКИ ИСКА ДА ОСТАВИ ДИРЯ ПО ПЯСЪКА
А ВИЖ ПРЕДИ 2500 ГОДИНИ ЕДИН МЪДРЕЦ Е КАЗАЛ, ЧЕ АКО ИСКАШ ДА ГО ПРОМЕНИШ ТИ ТРЯБВА ДА ГО УНИЩОЖИШ
ЗАЩОТО ТУК Е ИЗПРАВИТЕЛЕН ДОМ И ВСЕКИ СПОРЕД КАРМАТА СТРАДА, ОБИЧА, ТВОРИ И НАЙ ВАЖНОТО УЧИ УРОЦИТЕ НА ЖИВОТА
ДА ОТКРИЕШ ЩАСТИЕТО В ЖИВОТА, НИМА НЕ Е В ОБИЧТА НА СКЪПИ ХОРА И ХАРМОНИЯТА МЕЖДУ ТЯХ, В ДОВЕРИЕТО МЕЖДУ ТЯХ И ТИ ЗНАЕШ НУЖЕН СИ, ИСКАН СИ, ЦЕНЕН СИ
ПРЕКРАСЕН РАЗКАЗ МАСТЕР И ВИЖ КЪДЕ ОТИДОХ ЧАК И ВИНОВЕН СИ ТИ ДА ЗНАЕШ
С ОБИЧ КЪМ ТАЛАНТА ТИ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. feq - Поздравления!
26.01.2009 09:18
Аз вярвам в теб!
Продължавай да пишеш!
Успехът сам ще те намери, fenris!
цитирай
3. fenris - yuliya2006
26.01.2009 09:19
Това за унищожението, права си да знаеш, но трябва да се внимава с дарбата, и да се използва по правилният начин! Благодаря ти от сърце!
цитирай
4. fenris - feq
26.01.2009 09:20
Благодаря ти феичке!:)
цитирай
5. allbi - Поздрав и от мен :))
26.01.2009 09:26
Радвам се за теб ...
Продължавай в същия дух!!!
цитирай
6. danyolka - Поздравления!
26.01.2009 09:29
:)) Keep going!
цитирай
7. fenris - allbi
26.01.2009 09:51
Благодаря ти много!:)
цитирай
8. fenris - danyolka
26.01.2009 09:51
Yes, I'm going, and going, and going! Благодаря ти!:)
цитирай
9. zulu - Честито!!!
26.01.2009 10:00
Поздравления за конкурса, Вълчо!!!
:))))
цитирай
10. fenris - zulu
26.01.2009 10:04
Благодаря ти!:)
цитирай
11. elineli - От сърце
26.01.2009 10:32
се радвам на успеха ти.Бъди все така позитивно вдъхновен.Ще имаш още много признания в живота си,но първото е наистина специално.Честито :))))))))))
цитирай
12. fenris - elineli
26.01.2009 10:48
Първият път не се забравя наистина! Благодаря ти!:)
цитирай
13. mupo - Фенрис, замалко да умра докато го ...
26.01.2009 10:54
Фенрис, замалко да умра докато го четях ...
Даже не бях усетил че съм затаил дъх и аха да падна към края но се усетих и вдишах. Поздравления за конкурса! Стила ти на писане е като мехлем за моята главица :) . Упехи!
цитирай
14. fenris - mupo
26.01.2009 10:56
Щом така си го чел, значи ти е познато това усещане! Поздравления за което! Благодаря ти приятелю!:)
цитирай
15. bizcocho - Съвсем не съм изненадана!Пишеш ...
26.01.2009 11:24
Съвсем не съм изненадана!Пишеш стойностно!Мога само да се радвам,че там където е трябвало са го забелязали!В блога можеш да имаш много читатели,но не очаквай да си сред челните "писатели",защото тук липсва графа качество:))
Късмет по пътя ти!По-важна е професионалната оценка!:)А ти вече имаш твоята първа такава:)
Честито!:)))))))))))
Помниш ли какво ти казах наскоро/в коментар/,преди още да пуснеш този постинг?:))))
цитирай
16. tiamo - :))) Поздравления и от мен!
26.01.2009 11:27
За конкурса!!!! Надявам се все така да ни радваш с прекрасните си разкази!!! Не зная къде си намерил музата си ;) , но се справя чудесно ;))) Успехи, приятелю! :))))

ПП: Кога каза, че ще почерпиш за спечелването на конкурса ;)))))
цитирай
17. fenris - bizcocho
26.01.2009 11:27
Помня, помня и ти благодаря за това! Благодаря ти за насърчението, всеки има нужда от него!:)
цитирай
18. fenris - tiamo
26.01.2009 11:29
За черпенето не знам, все ще стане, да сме живи и здрави!;))) Благодаря ти приятелче!:) Ще продължавам да ви радвам, обещавам!:)
цитирай
19. krotalka - Присъединявам се към "хора" на поздравяващите!
26.01.2009 11:40
Честито Вълчо!!!!

Нали се запознахме в нета, малко след като не беше спечелил един конкурс. Тогава ти предрекох, че и това ще стане. Радвам се за теб! Радвам се, че предсказанието ми се сбъдна!

Още веднъж Честито!
цитирай
20. fenris - krotalka
26.01.2009 11:44
Права си кроталче, наистина се сбъдна! Благодаря ти за насърчението!
цитирай
21. doriana - Какво общо имат конкурсите?!
26.01.2009 11:54
Човекът е открил как да бъде щаслив...и това не е от спечелването на някакъв конкурс! Нещата са далеч под сърфейса и смятам, Фенрис, че подсъзнателно си пресъздал потребността от щастие като потребност да създаваш и да споделяш създаденото! Но не е ли това присъщо на повечето от нас?!
цитирай
22. tiamo - fenris :)))))
26.01.2009 12:00
Когато тогава - важно е да е обещаеш ;)))) Усмихнат и слънчев ден!!!
цитирай
23. reffina - Всеки път, когато имаш нов постинг ...
26.01.2009 12:05
Всеки път, когато имаш нов постинг кликвам на него с ....усмивка.
Много ми харесва стила ти на писане, но ти това си го знаеш, нали?
За конкурса те поздравявам, но не очкавай да съм учудена, че си го спечелил :))))))
За миговете удоволствие което ми даваш, дори когато ме боли корем или ме стяга махмурлук....от сърце ти благодаря!
цитирай
24. fenris - doriana
26.01.2009 12:15
Много, точно си го казала, наистина това да пиша , както и при героят ми, ме прави щастлив!:)Благодаря ти~!!
цитирай
25. fenris - tiamo
26.01.2009 12:16
Благодаря ти и на теб късмет пожелавам!/:)
цитирай
26. fenris - reffina
26.01.2009 12:17
Да ти кажа, писането и четенето с една шкембе чорба оправят главоболие и махмурлук!:))) Благодаря ти много!:)
цитирай
27. essy - Защо ли и аз не съм изненадана? :)))
26.01.2009 12:23
Сърдени поздрави, колега!!! Отдавна трябваше да се случи това, защото ти пишеш със сърцето си, а не просто заради бройката. И във всеки един твой разказ се усеща колко много емоции и чувства си вложил в него.

Някъде из блога имаш един пост, пак беше във връзка с конкурс, но тогава ти беше разочарован. Не бяха те оценили подобаващо. Тогава, когато го четох бях сигурна, че това ще е единствения такъв пост, и, че няма да претърпяваш повече разочарования.
Макар, че разочарованията много често помагат....

Още веднъж сърдечен поздрав от мен!!!
Очакват те още много спечелени конкурси!!!!!
цитирай
28. jujetka - много усмивки от мен
26.01.2009 13:26
Искрено се радвам за теб, знам че рядко пиша коментари, но чета всеки пост.
Заслужаваш и повече ! :)
Все още чакам да излезе твоя книга :)
цитирай
29. fenris - essy
26.01.2009 13:34
Благодаря ти колежке, за страхотното насърчение!:)
цитирай
30. fenris - jujetka
26.01.2009 13:35
Благодаря ти много а колкото за книгата тя се пече и рано или късно ще стане веднага ще информирам своевременно!:)
цитирай
31. alisa - заслужен успех
26.01.2009 14:38
Дано ти е донесъл удовлетворение. И да не спираш ей :)
цитирай
32. fenris - alisa
26.01.2009 15:21
Донесе ми определено, а за спирането не ме мисли, няма да спра, защото се налага да дишам нали?;)!:)))))))))
цитирай
33. psychotherapy - Много добър разказ. Благодаря ти.
26.01.2009 17:52
Много добър разказ . Благодаря ти .
цитирай
34. wwwivi - Поздравления!
26.01.2009 18:06
Продължавай напред и нагоре!
цитирай
35. kleopatrasv - Поздравления и от мен !
26.01.2009 18:39
Най-после мечтата ти се сбъдна ! Това отдавна трябваше да стане , но изглежда звездите тогава не са били благосклонни към теб ! Вярвам ,че сега те е огряла щастливата звезда както в творчеството ти , така и в личния живот.Годината 2009 е твоя ! Бъди много щастлив и не забравяй - да продължаваш да пишеш .Удоволствие е - да те чете човек !
цитирай
36. fenris - psychotherapy
26.01.2009 21:58
Моля, удоволствието е мое!:)
цитирай
37. fenris - . wwwivi
26.01.2009 21:59
Благодаря ти!:) Ще продължавам!:)
цитирай
38. fenris - kleopatrasv
26.01.2009 22:00
Наистина и аз така мисля!Благодаря ти!:)
цитирай
39. shaffi - Здравей и поздравления
27.01.2009 10:52
приеми и от мен..здраве и успехи в живота и в това ,което с удоволствие правиш!!Дерзай!!
цитирай
40. fenris - shaffi
27.01.2009 11:04
Благодаря ти от сърце!:)
цитирай
41. compassion - Щастлив си, когато мислиш, че си щастлив!
27.01.2009 13:00
Пожелавам ти много поводи да мислиш така!
Колкото и другите да те потупват по рамото, ако вътрешно не си удовлетворен от себе си, винаги остава едно червейче да те яде. "Виждам" те усмихнат и разбирам, че си го убил. Никой вече не може да те спре. Ти вярваш в себе си, а това е всичко, от което човек има нужда, ако има талант.
Дерзай! Човек цял живот се учи.... да е себе си.
цитирай
42. fenris - compassion
27.01.2009 13:14
За червейчето си права наистина го изхвърлих от главата си! Благодаря ти за пожеланието и обещавам да продължавам да се уча на искуството да бъда себе си защото чувството е невероятно!
цитирай
43. min11hetep - Fenris,
27.01.2009 16:32
най-искрени поздравления от мен!
Наскоро имах среща с един голям руски поет и за себе си разбрах, че признанието от тези, които наистина творят изкуство, си е важно :)
Но е хубаво, когато и феновете, за които пишеш, те четат с удоволствие.
Още веднъж те поздравявам за УСПЕХА
и ти желая дълги години непресъхващо вдъхновение! :):):)
цитирай
44. fenris - min11hetep
27.01.2009 16:52
Благодаря ти много вдъхновение пожелавам и на теб!:)
цитирай
45. piccola - поздравления fnris!!!
27.01.2009 19:14
заслужено е!!!
цитирай
46. fenris - piccola
27.01.2009 19:31
Благодаря ти~!:)
цитирай
47. didim - това е страхотно!
27.01.2009 23:52
поздравления!!!
цитирай
48. fenris - . didim
28.01.2009 06:30
Благодаря ти!:)
цитирай
49. glarus - Tova be6e
28.01.2009 12:59
nai - realisti4niq izstradan razkaz koito pro4etoh ot teb!
Dori i da ne be6e pisal pioslednite redove geroqt - znaeh koi e.
Suvsem seriozno!
Mnogo ti blagodarq za rqdkoto 4etivo!
4udesen den!
цитирай
50. fenris - glarus
28.01.2009 13:01
Радвам се, че усети тръпката!:)Благодаря ти!
цитирай
51. verazvera - :}}
12.04.2009 13:21
Bravo mnogo se radvam za teb! Znam 4e ste stigne6 oste po nadale4! CEluvki !
цитирай
52. fenris - fenris
14.04.2009 15:41
Благодаря ти колежке!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1846275
Постинги: 321
Коментари: 5882
Гласове: 30773
Спечели и ти от своя блог!