Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.09.2008 09:02 - Корпорация "Топло"
Автор: fenris Категория: Изкуство   
Прочетен: 4383 Коментари: 25 Гласове:
0



 
Чудех се къде да пусна този ми разказ и накрая реших да го оставя в изкуство. Все пак е разказ нали? Но се чудя дали има начи Топлофикация да бъде спряна да извършва посегателство над честните хора? Аз смятам, че има ако някой иска да копира този разказ някъде има разрешението ми!Мисля, че трябва да се обадиним срещу техният монопол!Благодаря ви и съжалявам, че днес не написах нещо по-весело, но все пак това е действителността! А в личният ни живот също можем да бъдем герои!

-Мамицата им!

Мъжът, който рече това бе висок около два метра с грамадни ръце вероятно работеше като строителен работник. Няколко други го последваха със същите или по-солени възклицания споменавайки директора на корпорация „Топло”. В последните години ставаше все по-зле и по-зле. Монопола командваше живота на хората. Корполрациите „Топло”, „Ток”, „Вода за всякакви нужди” бяха основни играчи в това. Никой не се опитваше дори да им се противопостави. Те си вдигаха цените, когато им притрябваше и ако повече от двадесет процента от хората не успееха да платят на време спираха услугата за цялата кооперация. В блока бе станало именно това и за това бе събранието. През повечето време хората само псуваха в безсилие. Утре щяха да дойдат и да им спрат топлоподаването и то по-средата на зимата.

-Като дойдат ще им смажа главите ей с тези голи ръце.

Отново говореше човека с големите ръце. Няколко човека го потупаха по гърба. Сякаш щяха да застанат зад него.

-Това няма да реши нищо, после ще дойдат с полицаи.

Беше жена, която държеше в ръцете си бебе. Бе заспало, но крясъците го събудиха  и то любопитно се ококори. Нямаше изход от ситуацията. Една девойка наблюдаваше възрастните как се чудят и шумат като мравки в мравуняк. Усмихна се, сякаш знаеше нещо, което те не знаеха. В закона изрично се казваше, че редовните плащания гарантират достигането на услугата до клиента и само при терористичен акт, голяма авария или природно бедствие топлоподаването може да се спре. Това се отнасяше и за всички останали услуги. При електроснабдяването бе добавен и силен вятър. Обаче напоследък законите бяха забравени. Девойката бе член на нелегалната групировка „Антимонопол”. Тя се опитваше да се бори с монополистите по законен път. Естествено бе обявена извън закона с изфабрикувани доказателства за терористични действия срещу корпорация ”Топло”. В , които естествено не бе пострадала корпорацията а просто една нейна каса бе взривена в момента на обедната почивка на касиерката. От групировката водеха дела срещу  корпорациите и най вече вопросната, защото тя бе най-големият монополист и съответно манипулатор.

-А шефа на тия боклуци, гадният педераст, ни се извинява...

Тук строителният работник си преправи гласът да прозвучи женствено:

-Извиняваме се на коректните платци, че ще бъдат засегнати от мерките, които предприемаме, надяваме се те да продължават да си плащат докато им въстановим топлоподаването.

Гласът му отново стана груб:

-Да бе, ама извинението не ми топли гърба и не ми подмива задника.

Някои хора се усмихнаха на изпълнението, но повечето закимаха в съгласие с намръщени лица.

Момичето слушаше внимателно. До момента бяха спечелили повечето битки с корпорация „Топло” в съдебната зала. Единственото, което печелеха са делата и парично обезщетение, без пускане на топло. Естествено това помагаше на хората, защото те си взимаха бойлери и маслени радиатори а така справедливостта не възстаржествуваше. Може би сега и беше шанса. Щеше да изчака още малко.

-Казвам ви като дойдат ония мазни свине да спрат парното ще ги разкъсам на парчета.

Девойката го изгледа и установи, че щеше да го направи. Вече бе време за намеса.

-Хора мога ли да кажа нещо?

Изгледаха я сякаш ая виждаха за първи път, после строителният работник я позна:

-Аааа това е щерката на Киро от петият етаж. Нека я изслушаме може да има предложение.

Момичето се усмихна и кимна. Всички я зяпнаха, някои дори с отворена уста. Сигурно нямаше да постигне този ефект дори да си бе съблекла фланелката насред площада.

-Можем да ги съдим и осъдим.

Хората се умълчаха.

-Ти сериозно ли?

Беше дамата с бебето. Дори то я гледаше опулено сякаш я разбираше.

-Сериозна съм. Тук всички сме си свои за това ще ви кажа. Аз съм от „Антимонопол”. Чували сте за нас нали?

-Онези дето взривиха централната каса на топлите копелета?

-Не бяхме ние, натопиха ни, но да за нас става дума. Печелили сме дела срещу тях, но единични и от тях няма ефект. Ако цял блок започне да ги съди те не могат да ви спрат парното до края на делото и ако ги осъдим павече хора ще се престрашат.

Настана гробна тишина. Хората се заозъртаха малко страхливо. Личеше си, че им трябва водач. Трябваше да убеди строителният работник и майката с детето. Хората не вярваха вече в системата и това бе тъжно. А и системата бе ги разочаровала многократно. Тя зачака със затаен дъх.

-Майната му, да ги съдиме.-каза строителният работник.

-Така е май, най-добре.-добави майката с детето.

Всички зареваха в глас.

-А как се казваш девойче, че не помним името ти?

-Калина, приятно ми е.

Раздаде им документи за завеждане на иск за щети и за завеждане дело. Всеки го попълни надлежно под нейното ръководство. Някои не бяха съвсем уверени, но го направиха. На другия ден тя отиде до съда и заведе документите. След два часа и дадоха няколко документа. Единият възпрепиятстваше спирането на топлата вода. В пет без пет след обад тя пристигна в блока. Забеляза как строителният работник спореше с служителите на топлофикация.

-Няма да ви пусна.

Костюмарът го изгледа хладно:

-Ще повикаме полиция.

-Повикайте и армията ако щете, няма да оставите децата ми без топла вода аз редовно си плащам високите ви шибани сметки.

-Благодарни сме ви за това, но имаме право да го направиме и много съжаляваме за това.

-Вашето гъзолизко извинение няма да ми топли задника, ясно ли е.

-Обади се на полицаите.

Колегата му кимна и набра един номер. Калина не бързаше изчакваше момента. Скоро една полицейска кола спря пред входа. Две ченгета излязоха от колата и се устремиха към строителният работник.

-Господине отместете се или ще ви арестуваме за съпротива при изпълнение на служебните задължения на полицай.

Личеше си, че на ченгето не му е приятно да прави това.

-Майната ти няма да се отместя.

Ченгето посегна към палката. Тогама Калина се намеси.

-Господин полицай боя се, че е станало недоразумение.

Тя му подаде документа.Ченгето се зачете и се ухили.

-Сори момчета не мога да ви помогна според това.

Подаде им документа.

-А ти внимавай с речника.-насочи пръст срещу строителния работник и заедно с колегата му се качиха на патрулката и отпрашиха.

Топлите копелета, както ги наричаха хората изгледаха страшно Калина а тя им се ухили мазно.

-Това няма да ви се размине млада госпожице.

-Заплащвате ли ме?

-Не просто обещавам.

Извърна се и тръгна след колегата си.

Делото се проточи, медиите гърмяха по цял ден за него. Имаше ентервю с всеки един от живущите от блока, дори децата. На корпорация „Топло” бе оказан натиск да преразгледат устроиството си и начините за санкции на нередовни клиенти. Естествено Калина спечели делото. Обаче на другият ден след като бе раздавала множество интервюта на вратата и позвъня полицията.

Калина се озова в затвора като член на терористичната организация „Антимонопол”. Това не промени изхода на делото. Обаче за момента всички дела бяха прекратени и адвокатите на ищците бяха под разследване. Един неин приятел също и правеше компания в затвора, но в друга килия естествено.

Един от нейният блок я бе предал. После се разбра и кой. Един от съседите и невзрачен мъж. Беше тъжно. Бори се за тях и спечели а ето как и се отплащаха. Докато седеше в килията тя мислеше. Все пак бе задействала машината и скоро тази корпорация щеше да се сбогува с монопола си. Обаче колко скоро? На клетката затропаха.

-Излизай свободна си.

Кали се усмихна. Нещо бе станало, но какво?

-Как?

-Разбра се, че терористичният акт е бил дело на самата компания.

-Този, който те прати в наши ръце, предаде и тях. Не можеше да понесе отношението на съседите към него, въпреки парите , които бе взел от корпорацията за да те прати в затвора.

Полицаят се усмихваше. Калина също се усмихна. „Антимонопол” излезе на светло. Скоро започнаха да никнат конкуренти на корпорациитите. „Антимонопол” се превърна в „Фондация за подпомагане на нови идеи”. Сикро започнаха проекти за газифициране и въвеждане на слънчеви батерии както и за отвеждане на минералните извори в жилищните райони.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nadagr - Да,можем да ги съдим!
10.09.2008 09:12
И то с техните квитанции,които де факто са документи с невярно съдържание.
Но си прав,трябват обединени действия.
Поздрави!
цитирай
2. idaaa - Аз съм за, докато се мълчи нещата ...
10.09.2008 09:20
Аз съм за, докато се мълчи нещата няма да се променят. Трябва да си търсим правата, а не да си знаем само задълженията. Вярно, ще е трудно, но не и невъзможно.
Ще копирам разказът ти в моя блог!
Поздрави и усмихнат ден :)!
цитирай
3. zemela - Ако не си потърсим правата сами, ...
10.09.2008 09:59
Ако не си потърсим правата сами, никой няма да се сети за тях. И естествено, това е приоритет на младите:)) Поздрави.
цитирай
4. zulu - :))
10.09.2008 10:16
Действия трябват, Фенрис, действия...
Разказът е страхотен, но си мисля, че всичко ще си остане добро пожелание и искрено намерение за промяна - но къде е Калина в истинския живот, а ако "предателят" от блока е само един - на ръце да го носим!!! Поздрави
цитирай
5. fenris - nadagr
10.09.2008 10:21
За квитанциите и аз се сетих! Добре , че ми напомни!Ако се обединим, може да има резултат!Благодаря ти!
цитирай
6. fenris - idaaa
10.09.2008 10:22
Благодаря ти миличка! Обаче, ми се искаше да познавам някой безкористен адвокат!:)))))Като Калина!
цитирай
7. fenris - zemela
10.09.2008 10:24
Опитах се да намеря сайта на адвокатите дето говорят по телевизията, че топлофикация по закон не е права, но не го намерих! Все пак ще видя какво мога да направя! Благодаря ти Земела!
цитирай
8. fenris - zulu
10.09.2008 10:25
Сигурно я има в истинския живот, но я е страх да поеме инициатива, защото не вижда смисъл!Благодаря ти!
цитирай
9. zulu - :))
10.09.2008 10:28
Оказва се, че на "думи" всички виждаме смисъла, но когато опре до дела.... Аз споделям поговорката: "Не казвай "хоп", ако не мислиш наистина да скочиш"!!
цитирай
10. fenris - zulu
10.09.2008 10:29
Аз за това го пустнах, защото мисля да скоча!Само трябва да видя къде!:)
цитирай
11. kalbotobg - Радвам се като ви чета...
10.09.2008 10:37
Само дето като излезем в реалността извън разказа: Пари и топло от фалирала компания не можеш да получиш и със съд и без. По скоро проблемът ще е като кредиторите на топлофикация тръгнат да си събират дълговете от хората.
цитирай
12. zulu - :))
10.09.2008 10:37
Аз и заради това "отговорих" с коментар - не съм страхлива, мога да скоча, даже знам и къде!! А "лудостта", ако е "канализирана" и насочена - прави чудеса!!
цитирай
13. fenris - kalbotobg
10.09.2008 10:43
Благодаря, за комплимента но трябва да се намери разрешение, а тя е фалирала, защото не си води счетоводството както трябва! Има начин да се разреши проблема, но те предпочитат да осъществяват агресия към редовните платци, вместо да погледнат в своя двор, който е като Авгиевите обори, може би бате Бойко ще влезе в ролята на Херкулес?Едва ли! Иначе си прав, че те са фалирали!
цитирай
14. fenris - zulu
10.09.2008 10:48
А къде ще скочиш, кажи и аз да го направя заедно с теб!Достатъчно съм луд!:))))
цитирай
15. iliada1 - Навярно няма ново да кажа
10.09.2008 12:33
но живеем в абсурдна държава.Подобна ситуация ми се случи да наблюдавам в Енергото.Наистина забелязвам ,че с най- нередовните платци компаниите не се справят , правят го в хора които по принцип си плащат.Правят го брутално!
Иначе разказа е отново на висота!
Поздравления и успех в борбата !:((((((
цитирай
16. fenris - iliada1
10.09.2008 13:09
Благодаря ти много за подкрепата, колкото до битката ще се чуе какво е станало!=:)
цитирай
17. анонимен - Чудесен разказ
10.09.2008 13:12
Много добре си го написал приятелю,браво!!!


P=s- и моя кеч разказ е готов!!!
цитирай
18. fenris - grobarq
10.09.2008 13:18
Благодаря ти много, сега ще го видя!
цитирай
19. totoni - Това е пълен абсурд! Аз не съм абонат ...
10.09.2008 21:11
Това е пълен абсурд! Аз не съм абонат на Топлофикация (и, слава Богу, май), обаче не съм виждала толкова грубо погазване на основни и основополагащи принципи на правото!Къде се е чуло и видяло да има наказание без вина? Единствената отговорност за чужди действия е тази на родителите спрямо техните деца! що за безумие е това? И силно се надявам, че тези ще се опомнят! Абе, не разбирам в това дружество юристи нямат ли? Аз нямам обяснение!И определено трябва да ги съдят! Откачена работа!
Успех на всички, които решат да предприемат конкретни мерки, за да потърсят правата си!!
цитирай
20. idaaa - Може би някъде наистина я има Кал...
10.09.2008 21:42
Може би някъде наистина я има Калина, дано да я намериш. Миналата година бях изпаднала в ситуация, в която си търсех правата, и много хора ме "подкрепиха", но само на думи. Надявам се, че след като сте повече хора да задвижите едно зъбче и да сработи някакъв механизим, за да може и тези които се страхуват да се престрашат и да скочат.
цитирай
21. fenris - totoni
10.09.2008 22:14
Това се чудя и аз, до кога ще сме държава на абсурди? Както и да е , за сега следя ситуацията като се наложи ще реагирам, винаги съм действал най-добре при екстремни ситуации! Благодаря за подкрепата!
цитирай
22. fenris - idaaa
10.09.2008 22:15
В екстремни времена се появяват и екстремни личности, може би Калина или Калин, но ще се намери някой!А механизма е в това просто да отвориш очите на хората и тогава да ги насочиш!Благодаря ти за подкрепата!
цитирай
23. enjoy6 - И аз
10.09.2008 22:35
съм За Антимонопола, май пазарната икономика е само химера, днес открих, че в месечната ми сметка за ток се мъдри и една "такса" -мрежа.Откъде на къде ще им плащам на тези австрийци и за поддръжката на ел.мрежата-това не е ли ограбване.Дали биха им позволили и в собствената им страна такова безобразие!
цитирай
24. fenris - enjoy6
10.09.2008 22:47
Много се съмнявам, че ще си го позволят това в Австрия, а тук просто са ги оставили да си развяват коня! Благодаря ти! Не е лоша идеята за антимонопол, стига да се получи!
цитирай
25. fenris - zabavnata
15.09.2008 07:57
Малко си крайна, но съм съгласен с теб! Благодаря за подкрепата!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenris
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1839146
Постинги: 321
Коментари: 5882
Гласове: 30773
Спечели и ти от своя блог!